Erik de Jong en Piet Sperling presenteren in de Visafslag de Stellendamse garnaal.
Erik de Jong en Piet Sperling presenteren in de Visafslag de Stellendamse garnaal. Foto:

De Stellendamse garnaal is het kroonjuweel onder de garnalen

Vervolg van voorpagina

Een groot aantal belangstellenden (waaronder raadsleden) verzamelde zich in het Innovatiecentrum, waar wethouder Van der Vlugt samen met drie leerlingen (Lisanne, Timo en Anna) van de obs J.C. van Gent uit Sommelsdijk, als openingshandeling een speciaal - op basis van gemaakte tekeningen -ontworpen vlag hesen. De Week van de Goereese Vis, je kunt er niet omheen. Liefst 28 horecabedrijven, op heel Goeree-Overflakkee, bieden speciaal deze week een driegangen vismenu aan. Daarnaast is er een expositie in het Torenmuseum Goedereede, een garnalenpellen bijeenkomst in De Vliedberg Ouddorp en op de vrijdagmorgen de excursie in de Visafslag Stellendam.

Economie

De visserijcluster, de scheepswerven, toeleverings- en aanverwante bedrijven en visserijschool bieden op het eiland werkgelegenheid aan bijna elfhonderd personen. De totale omzet ligt tussen de 90 en 105 miljoen euro. Innovatie en duurzaamheid zijn vaste begrippen in de sector die steun verdienen. Wethouder Van der Vlugt (Economie/Visserij) liet daar geen onduidelijkheid over bestaan. Niet alleen de Gemeente, ook de Provincie Zuid-Holland biedt daaraan support. Positieve resultaten, maar bedreigingen liggen op de loer. Zoals mogelijk verbod pulsvissen en de gevolgen van de naderende Brexit. Juch (voorzitter visserijvereniging Zuidwest) benadrukte ook zijn steun bij genoemde ontwikkelingen. Ten aanzien van het buitenland doen we het heel goed, maar investeringen blijven nodig. De organisatie had Wil van Merkensteijn (tv Businessclass) uitgenodigd om details te vertellen over diverse vissoorten. Het belang van de visserijsector kan niet vroeg genoeg onder de aandacht worden gebracht. Daarom vertellen ervaren vissers op eilandscholen over hun beroep en laten de scholieren kennismaken met alles wat met vis en visserij te maken heeft.

Experts

De Stellendamse garnaal is het kroonjuweel onder de garnalen. Een rondleiding met expert Piet Sperling (samen met reder Jaap Tanis) in de Visafslag waar de garnalen gezeefd werden, maakte dat vrijdag nog eens duidelijk. Sperling is een allround vakman die zijn sporen in de vishandel, lees speciaal garnalen, verdiende. Een begrip was destijds zijn pelbedrijf aan de Molenkade in Stellendam. Daarna had hij zijn "eigen" bankje in de Visafslag bij het kopen - voor ondernemingen en bedrijven - van aangevoerde vis. Dat de Stellendamse garnaal er letterlijk uitspringt, heeft te maken met de grond in de zeebodem, in een gebied globaal tussen Oostende en Stellendam.

Controle

Het zeven van de garnalen dient zorgvuldig te gebeuren. Te kleine garnalen worden uitgefilterd en vermalen tot een product voor veevoer. Deze activiteit wordt nauwlettend gevolgd door een controleur namens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die regelmatig bakjes garnalen uit het productieproces haalt, bekijkt, weegt en de gegevens registreert. Noem het een verscherpt toezicht, dat binnenkort in alle visafslagen zal leiden tot het plaatsen van camera's.

Vlag

Een jury onder leiding van Miriam Zimmerman (cultureel coördinator Sopogo) had Lisanne Melaard (1), Timo Scholtz (2) en Anna Melaard (3), leerlingen van de genoemde J.C. van Gent basisschool aangewezen als het winnend trio in de creatieve tekenwedstrijd. Zij ontvingen elk een kleurrijke afbeelding van hun inzending. Het is de bedoeling dat jaarlijks steeds een andere school zich mag presenteren met uitwerkingen die dan tot een vlag worden geformeerd. Zo ontstaat een vlaggenparade, vertelde Caroline Melissant.