Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Oproep aan Flakkeese oorlogsevacués

In de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van Flakkee door de Duitsers onder water gezet om zo een verdedigingslinie te vormen tegen de Geallieerden. De bewoners van deze streken werden toen o.a. geëvacueerd naar Noordoost Friesland in de omgeving van Dokkum, Engwierum, Metslawier, Ee en Anjum. Doede Douma uit Dokkum wil daar een boek over schrijven. Wie kan zich nog herinneren waar men in 1940-45 verbleef en wie heeft nog foto's uit die tijd? Alle verhalen zijn van harte welkom. Neem dan contact op met Wim Koert, tel. 06-12326119 of w.koert1939@t-mobilethuis.nl.

DIRKSLAND

Presentatie avond Jongerenreis Servië

Een groep jongeren verbonden aan de Hervormde Gemeente Dirksland is afgelopen juli in Servië geweest om daar een werkvakantie te houden. Voor die tijd hebben zij allerlei acties gehouden om de projecten ter plaatse te financieren. Vele donateurs, sponsors en vrijwilligers hebben hieraan bijgedragen. Graag willen zij hen, maar ook andere belangstellenden laten zien en horen wat ze beleefd hebben. Op 14 september wordt er daarom een presentatie avond gehouden in Onder de Wiek aan de Ring in Dirksland. De avond begint om 19.30 uur. Jong en oud is van harte welkom.

Haken

Haken in het inloophuis 'De oude bieb' aan de Kapoenstraat 2, op 11 september. Onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers wordt weer begonnen met de haakcursus voor beginners en gevorderden. Vanaf 13.00 tot 15.30 uur.

GOEDEREEDE

Geneeskundige planten

Op dinsdag 11 september geeft Martine Verweij, oprichter van Plantenliefde en de bedenker en ontwerper van De Plantwijzer, voor Groei & Bloei een lezing over geneeskundige planten. Deze interessante lezing wordt gehouden in "Oostdam", Jongkoenstraat 1 te Goedereede, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Genieten in de natuur, respect voor de natuur en alles met de natuur. Zodat mens en natuur weer als een geheel functioneren en de aarde verrijken. Dat is haar ideaal. Zij vertelt wat je er wel of niet mee kunt, hoe je ze in de tuin verzorgt, en welke geneeskrachtige planten er zomaar in je tuin kunnen verschijnen. Toegang is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen € 3,50.

Workshop Plannen

Op woensdagavond 12 september organiseert Mireille Witte (Begeleidingspraktijk Top Talent) van 18.30-20.00 uur de workshop Plannen voor middelbare scholieren, aan het Hoofdpoortplantsoen 17. Tijdens de workshop Plannen voor middelbare scholieren leert jouw kind hoe hij/zij een langetermijnplanning en weekplanning maakt. Aan het eind van de workshop gaat jouw kind naar huis met een ingevulde langetermijnplanning en weekplanning. Kosten: € 35,- per persoon. Aanmelden: info@begeleidingspraktijktoptalent.nl.

MELISSANT

Verkoopmarkt

Op zaterdag 8 september van 09.30 tot 15.00 uur is er verkoopmarkt t.b.v. Sjaloom Zorg. Locatie: binnentuin woonlocatie Vollenhoven, Pieterstraat 14.

MIDDELHARNIS

Zomerkleding-opruiming

Zaterdag 8 september is er zomerkleding-opruiming bij de kringloopwinkel van Woord & Daad. Iedere betalende klant mag GRATIS vijf kledingstukken uitzoeken. Vanaf woensdag 12 september start de verkoop van winterkleding. Op 13 oktober bestaat de winkel 1 jaar en dat gaat gevierd worden. Diverse activiteiten worden voorbereid door de stuurgroep. Binnenkort meer in deze krant.

Kledingverkoop

Zaterdag 22 september wordt van 9.00 tot 15.00 uur een kledingverkoping gehouden in een schuur aan de Oostelijke Achterweg. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken. Daarnaast accessoires zoals sjaals, sieraden e.d. De opbrengst komt ten goede aan de PKN Exoduskerk.

Mantelzorgcafé

Donderdag 27 september van 13.00 tot 15.30 uur is er Mantelzorgcafé in het Diekhuus. Het thema is 'Mantelzorg en hoe blijf jij in balans?' Op deze middag komt Anezka van de Weg van "Goes in Dialoog". Zij is een ervaren dialoogbegeleider en zal onder het genot van een kopje koffie of thee het groepsgesprek begeleiden. U bent gratis welkom. Wel graag opgeven via m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-483366, toets 5. De volgende bijeenkomsten zijn op 25 oktober en 29 november en 31 januari.

Aanschuifkoor

Zingen maakt blij en samen zingen maakt nog veel blijer! Donderdag 13 september is er van 14.00 tot 15.30 uur weer een Aanschuifkoor in het Diekhuus. Het koor staat o.l.v. Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. Hier en daar een valse noot is zelfs geen enkel probleem. Het elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben in het zingen is veel belangrijker! Bekende meezingers, veelal in het Nederlands maar ook Engelstalige muziek, worden gezongen. Toegang is gratis, meer info: www.leerenbeleef.nl.

Bookchallenge

De Bibliotheek daagt je elke maand uit om een boek te lezen uit een genre wat je misschien niet zo snel zelf zou kiezen. De Bookchallenge voor september is bekend: Lees deze maand een kinderboek. Dit mag van alles zijn: Een ouwetje uit je kindertijd of gloednieuw. Van prentenboek tot young adult-thriller & alles daar tussenin! Op de Facebookpagina "Bookchallenge 2018" van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kan er gediscussieerd worden over de boeken en kunnen nieuwe leesideeën worden opgedaan. Meedoen is gratis en verplicht tot niets.

Tabletcafé

Op woensdagmorgen 12 september van 10.00 tot 11.30 uur is het weer tabletcafé in de Bibliotheek in Middelharnis. Toegang is gratis.

NIEUWE-TONGE

'Ring van Oranje'

Op 24 september om 19.30 uur wordt in 'Ons Dorpshuis' de ledenvergadering gehouden van de Oranjevereniging 'Ring van Oranje'. Iedere inwoner van Nieuwe-Tonge is uitgenodigd om de activiteiten van het afgelopen jaar te evalueren, de financiën door te nemen en de komende activiteiten te bespreken. De organisatie is benieuwd naar ideeën van inwoners. Wanneer u niet in de gelegenheid bent aanwezig te zijn, maar wel leuke ideeën hebt, mail dan naar ringvanoranje@gmail.com.

OOLTGENSPLAAT

Rommelmarkt HHK

Op zaterdag 8 september van 9.00 tot 14.30 uur is de jaarlijkse verkoping en rommelmarkt van de HHK Ooltgensplaat, op het terrein van fam. Okker, Stoofstraat 26. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw. Verkocht worden o.m. bloemendecoratie, fotokaarten, oliebollen, Zeeuwse bolussen, versgebakken vis, speelgoed, servies, keukenspullen, gereedschap, boeken, kleding, enz. Ook zijn er twee leuke acties: win een fiets of een goed gevulde boodschappenmand.

OUDE-TONGE

Open Schuur

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 15.00 uur is er Open Schuur in Oude-Tonge, Langeweg 41A. Zonder afspraak kunt u komen kijken naar zaken als glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, etc. etc. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Katholieke Kerk open

Op de Open Monumentendag en tevens Nationale Orgeldag 8 september 2018 staat de RK Kerk OLV Hemelvaart Oude-Tonge open voor bezichtiging. Tussen 10.00 en 15.00 uur bent u van harte welkom. De fraaie kerk is gebouwd in 1898 door bouwmeester Joseph Kuijpers. Ondanks de oorlog en de Watersnoodramp van 1953 is de kerk nog in vrijwel originele staat. Het mooie orgel is gebouwd door Seifert uit Kevelaer. Met het Frobenius-orgel uit 1966 in de Hervormde kerk en het Seifert-orgel uit 1962 in de Katholieke kerk heeft Oude-Tonge twee bijzondere orgels die het bezoeken zeker waard zijn.

Tabletcafé

Vrijdagmorgen 14 september van 10.00 tot 11.30 uur is het weer tabletcafé in de Bibliotheek in Oude-Tonge. Toegang is gratis.

Kerkorgel spelen

Tijdens de Open Monumentendag op 8 september is de Hervormde kerk, Kerkring 1, geopend voor bezichtiging. De kerk dateert uit 1499 en is sinds die tijd onafgebroken in gebruik geweest voor de wekelijkse erediensten. Tijdens de renovatie na de Watersnoodramp is de kerk zoveel mogelijk teruggebracht naar de situatie rond 1750. Toen is ook het fraaie orgel van de Deense orgelbouwer Frobenius geplaatst. Dit orgel is uniek in Nederland en wordt geroemd om zijn klank. 8 september is dit orgel te beluisteren tijdens enkele inloopconcerten: 's morgens zal Jan Verduin enkele malen spelen, terwijl 's middags Hans van Heemst van 13.00 tot 14.00 uur een inloopconcert zal geven. Tussen 14.00 en 15.00 uur zijn vervolgens oom en neef Johan en Erik Wolfert te beluisteren. Meekijken en spelen op de orgelgalerij is mogelijk, voor amateurs en professionals. De kerk is open tussen 10.00 en 17.00 uur en u bent van harte welkom.

OUDDORP

Start nieuw seizoen 55+ club

Woensdag 12 september van 14.00 tot 16.00 uur begint de 55+ club weer in de Dorpstienden in Ouddorp. Van september t/m mei zijn 55 plussers elke woensdagmiddag welkom, voor een kopje koffie een praatje en koersbal. Elke week is er een activiteit zoals een maaltijd, een lezing of iets creatiefs. De eerste middag van het seizoen begint met een toelichting op de activiteiten op de agenda. Hierna worden beelden vertoond van Gert Hoek, over cultuur/natuur op Goeree-Overflakkee. Toegang is gratis. Woensdag19 september staat er een fietstocht op het programma. Voor meer informatie en inschrijvingen: Joke van Dam, tel. 0187 682319, Stichting ZIJN, tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Bijzondere avonddienst

In de avonddienst van 6 september zal muzikale medewerking verleend worden door muziekgroep Krooswijk. Deze muziekgroep bestaat uit anders begaafde mensen. De dienst vangt aan om 18.30 uur en de eigen predikant, ds. K. van Wijngaarden, zal voorgaan. Vanzelfsprekend is iedereen hartelijk welkom.

Cursus Reanimatie en AED

De stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp van de Nederlandse Hartstichting organiseert op dinsdag 2 en 9 oktober een basiscursus hartreanimatie en gebruik van AED-apparatuur. De cursusavonden vinden plaats in De Vliedberg te Ouddorp en beginnen om 20.00 uur. De totale kosten voor cursus, lesboek, certificaat, e.d., bedragen 35 euro. Opgeven kan t/m 1 oktober 2018. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij mevrouw Tineke Voogd, tel. 0187-681477 of meld u aan via de website van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/reanimatie.

Cursus EHBO

Deze winter geeft de EHBO vereniging van Ouddorp weer een cursus EHBO. Het seizoen voor deze cursussen zal (bij voldoende aanmeldingen) liggen tussen half november en eind februari. Aan het einde van het seizoen wordt de cursus afgesloten met een officieel erkend diploma van het Oranje Kruis. Verder kunt u bij de vereniging terecht voor herhalingen en opleidingen van Eerste Hulp aan Kinderen (voor oppasmoeders en/of -oma's), Jeugd EHBO en aparte cursussen voor enkel reanimatie/bediener AED. Meer info: 0187-683861, 06-31364686 of d.pikaart@hetnet.nl.

STELLENDAM

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 7 september 2018 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Kerk open

Op zaterdag 8 september is de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam (Bosschieterstraat 4) van 9.30 tot 15.00 uur geopend voor bezoek. De kerk is een rijksmonument, de bouw is gestart is in 1819. In de kerk is een tentoonstelling van oude fotocamera's, eigendom van de heer A. Grinwis. Verder is een maquette van de tabernakel te zien. Op meerdere momenten wordt koorzang verzorgd en wordt het kerkorgel door diverse organisten bespeeld. Op het plein voor de kerk is een terras voor koffie, thee en frisdrank met iets lekkers. Ook is er verkoop van tweedehands boeken, kibbeling, cake, advocaat en andere lekkernijen.

Jongerendienst

Op zondagavond 9 september vanaf 18.30 uur is er een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Deze keer zal Hans Borghuis van Bijbelschool De Wittenberg in Zeist voorgaan. Het thema van de dienst is: 'Different: yes or no?' Aan de hand van Romeinen 12 zal de spreker met ons nadenken over hoe we anders kunnen zijn in de wereld, om zo onze omgeving een beetje ten goede te veranderen. De muziek wordt deze dienst verzorgd door praiseband United4All. Ben jij er deze avond ook bij? Van harte welkom!

SOMMELSDIJK

Expositie 'de verhalenkamer'

Van 9 september t/m 7 november 2018 is in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 een expositie te zien van Jolanda Moolenaar, 'de verhalenkamer' geheten. U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Kinderyoga

Vanaf vrijdag 7 september start Bee-kind met kinder-yogalessen op vrijdagmiddag in het Klein Handelsgebouw in Sommelsdijk . De lessen worden gegeven door yogadocent en kindercoach Cindy van Bergen van Bee-Kind. De lessen zijn voor kinderen vanaf 6 tot 12 jaar. De kinderyoga wordt aangeboden in het Klein Handelsgebouw, Sint Joris doelstraat 7-9 te Sommelsdijk. De les duurt van 16.00 tot 17.00 uur. Aanmelden via Bee-Kind, 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl.