De eersteprijswinnaars: Luuk Schuurman, David Strijbis en Rik Melissant.
De eersteprijswinnaars: Luuk Schuurman, David Strijbis en Rik Melissant. Foto:

Rik Melissant wint het Feike Asma-concours opnieuw

EDE - Dinsdag 28 augustus vond de finale van het Feike Asma-concours in Ede plaats. Er werd gespeeld in drie categorieën.

Rik Melissant was, ondanks dat hij nog 19 jaar oud is, ingedeeld in de hoogste categorie, in die van 20 tot 24 jaar. Vorig jaar won hij in de tweede leeftijdscategorie, in die van 16 tot 19, de eerste prijs.
Aan de voorronde, die op zaterdag 25 augustus plaatsvond, namen 19 kandidaten deel.
De kandidaten moesten in die voorronde een orgelwerk uit de periode na 1800 vertolken. Rik koos voor de Prélude et Fugue sur le nom d'Alain van Maurice Duruflé. Deze componeerde dit stuk in 1943 ter nagedachtenis aan Jehan Alain (1911-1940), vriend en klasgenoot van Maurice Duruflé (1902-1986) die onder de Duitse aanval van 20 juni 1940 op Frankrijk sneuvelde. Het werk is een geniale demonstratie van de contrapuntische bekwaamheid van de auteur.

De jury werd gevormd door de onder orgelliefhebbers wel bekende Everhard Zwart, Wybe Kooymans en Peter Eilander.
Tijdens de finale moest een keus gemaakt worden uit een van de grotere koraalbewerkingen van componisten uit de Hollandsche Koraalkunst. Rik speelde de bekende fantasie over 'Grote God, wij loven U' van Klaas Jan Mulder. De compositie die volgens de juryleden prima vertolkt werd, leidde tot de eerste prijs, ook dit jaar. Toen hij aan het eind van de fantasie aan het koraal toe kwam, kreeg hij de zaal mee met het eerste vers samenzang.
Rob den Hertog, zoon van de manager van de Mekkerstee, kreeg een aanmoedigingsprijs, omdat hij de finale net niet haalde.