Afbeelding
Foto:

Hippisch festijn Paardensportcentrum Ouddorp
Team Ed van der Graaf traint voor deelname WK Vierspannen 2020

OUDDORP – Zaterdag 22 september worden op het terrein van Paardensportcentrum (PSC) De Dijkgraaf van Edwin van der Graaf en Anne van Dijk aan de Hofdijksweg in Ouddorp de jaarlijkse oefenwedstrijden gehouden. Een breed uitgezet parcours met spectaculaire hindernissen, waaronder de intrigerende waterbak, vormen de uitdagingen voor deelnemers in de verschillende disciplines, zoals vaardigheid en wedstrijd. Ook professionals zullen hun vaardigheid met de paarden die dag tonen. Het evenement is gratis toegankelijk, begint rond 10.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om langs de terreinafzettingen de prestaties van de deelnemers van heel dichtbij te volgen. De organisatie verwacht rond de 50 tot 60 inschrijvingen.

Tekst: Jaap Ruizeveld; foto: Van Ooyen

PSC De Dijkgraaf beschikt over ruim 8 hectare accommodatie (grasland, binnenbakken, buitenfaciliteiten, stallingsruimten, horeca met terras) aan de Hofdijksweg. Het mennen staat onder leiding van Edwin van der Graaf. Hij is voormalig koetsier en instructeur Koninklijke Stallen. Partner Anne van Dijk verzorgt op professionele wijze de lessen 'onder het zadel'. Mennen is een belangrijke pijler, maar het is één van de onderdelen van het bedrijf dat zich ook inzet op manege- en toeristische activiteiten.

Kwalificeren voor WK                                                                                                                

Edwin van der Graaf vertelt op het PSC in Ouddorp dat hij als koetsier leider is van een vijf leden tellend team dat zich voorbereid om deel te kunnen nemen aan het Wereldkampioenschap Vierspannen in 2020. De internationale hippische sportfederatie FEI heeft het WK voor vierspan paarden in september van dat jaar toegekend aan de organisatie van Menwedstrijden Horst in Horst. Het is de zevende keer dat dit evenement in Nederland zal plaatsvinden. Er zal dan worden gereden op de terreinen van de hippische evenementenzone Grandorse in Kronenberg. Edwin hoopt dat het lukt om met zijn team de vele selectiewedstrijden die in 2019 nog volgen ook succesvol door te komen en zo het gewenste ticket voor het WK 2020 te kunnen bemachtigen.

Zes teams                                                                                                                                        

Tot nu toe ziet het er allemaal positief uit. Maar slechts zes Nederlandse teams mogen worden ingeschreven en het is uiteindelijk de bondscoach die de prestaties beoordelen zal en tot toelating besluit. Bij het WK mogen andere (gast)landen elk drie teams presenteren. Het WK is een spectaculair gebeuren, dat deelnemers niet alleen uit Europa, maar ook vanuit USA en bijvoorbeeld Canada trekt.

Promoten                                                                                                                                        

Van der Graaf geeft aan dat bij vierspanwedstrijden er 3 personen op het rijtuig zijn. De onderdelen zijn dressuur, marathon en het vaardigheidsdeel. Bij al gereden wedstrijden bleek dat ons team zowel bij dressuur als marathon goede vorderingen maakt en daar wordt nu in de aanloop naar het WK stevig op getraind. Bij de vaardigheid geldt correctheid, de band tussen koetsier en paarden (gehoorzaamheid) is uiterst nauw.Voorkomen moet zorgvuldig worden gecoacht, zodat de bal op de kegel blijft liggen. Anderzijds dat je snelheid behoudt om binnen de vastgestelde tijd met liefst geen of zo min mogelijk strafpunten te finishen. En dat over diverse ronden waarin 250 meter per minuut (snelheid 12-13 km) wordt afgelegd. "We gaan er voor", zegt Edwin overtuigend. Met succes bij het vierspannen willen wij het eiland Goeree-Overflakkee straks bij het WK internationaal promoten.