Jan en Marie-Therese van Knobelsdorf op de Markt in Goedereede (2010). Foto: Jaap Ruizeveld
Jan en Marie-Therese van Knobelsdorf op de Markt in Goedereede (2010). Foto: Jaap Ruizeveld Foto:

Jan (Baron) van Knobelsdorf noemt Goedereede nog steeds zijn pareltje

LEMELE/GOEDEREEDE – "Hoe zou het gaan met onze vroegere burgemeester van Goedereede en Stellendam, Jan (Baron) van Knobelsdorf? Een vraag die de laatste dagen klinkt in Goedereede en dat is niet onbegrijpelijk. Immers de voormalige eerste burger, die van april 1947 tot januari 1961 het boegbeeld was van beide - toen nog zelfstandige - kernen, hoopt deze septembermaand zijn verjaardag te vieren op de gezegende leeftijd van liefst 101 jaar. Samen met zijn vrouw Marie-Therese (88) woont hij op ruim 220 kilometer afstand van de Kop van Goeree, in het dorp Lemele in Overijssel (gemeente Ommen). Uit het oog uit het hart? Vergeet het maar. De baron voelt zich nog steeds nauw verbonden met zijn stadje op Goeree-Overflakkee. Hij noemt het een pareltje.

Door Jaap Ruizeveld

Het duurde eventjes voor ik hem kon spreken, maar dankzij informatie, noem het speurwerk van Kees Sinke, die Marius Troost, de dames Pietje van Aken en Dit Humanen raadpleegde, kon ik afgelopen week gewoon via de huistelefoon contact leggen met de familie, nadat inzet van andere communicatiemiddelen niet effectief bleek. Over zijn gezondheid hoeft hij niet te klagen. Alleen het gehoor is beperkt. Daarom is Marie-Therese een tussenschakel. Zij geeft de inhoud van het telefoongesprek direct aan hem door. Zijn reacties gaan op dezelfde wijze naar mij toe als beller.

Met eigen auto

"Er gaat echt geen week voorbij of hij heeft het over Goedereede en het eiland", zegt zijn vrouw. Hij herinnert zich namen en gebeurtenissen. Zoals zijn bezoek in 2010, op mijn verzoek voor een interview voor het jubileumboek bij het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Fanfare Apollo. We spraken toen af in café Goeree op de Markt en het was voor hem als weer "thuis" komen. De laatste vier jaar is de familie Van Knobelsdorf niet meer op Goeree-Overflakkee en aan de Zeeuwse kust geweest. Maar… dat zou deze maand verrassend genoeg toch nog een keer kunnen gebeuren. Mits de gezondheid het toelaat, willen Jan en Marie-Therese de verre reis van dik 220 km maken. Niet met openbaar vervoer, maar rijdend in zijn eigen auto. Want de baron heeft een rijbewijs dat nog drie jaar geldig is.

Grap                                                                                                                                                

"Hij houdt zich aan de maximum snelheden en hanteert de verkeersregels, maar ik houd mijn hart vast", grapt zijn echtgenote. Bij zijn 100ste verjaardag in 2017 stuurden meerdere inwoners van Goedereede een felicitatiekaart of bericht naar de baron. Zo ook de voorzitter van de Koninklijke Fanfare Apollo in Goedereede, Marius Troost. De reactie was overweldigend. Een geschenk, in de vorm van 100 euro voor de Fanfare. "Ik heb altijd genoten van de optredens en uitvoeringen van de fanfare", laat Jan weten. "Het was altijd feest, het voelde als één familie in de stad ".

Onderscheiden

Jan (Baron) van Knobelsdorf is erevoorzitter van de Goereese Fanfare. Koninklijk onderscheiden (lid in de Orde van Oranje Nassau en later benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw). Hij vervulde diverse bestuurlijke functies in Sassenheim, Zeist en Leiden, maar Goedereede (samen met Stellendam een gemeente) koestert hij het meest. En op zijn verjaardag? De burgemeester van Ommen heeft zijn komst al aangekondigd, zegt Marie-Therese.