Afbeelding
Foto:

Aanraders voor Open Monumentendag 2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Open Monumentendag, dit jaar in het teken van het thema 'In Europa', gaat op zaterdag 8 september om 10.00 uur van start in de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. De restauratie van het pakhuis is zojuist afgerond. Tijdens de officiële start neemt wethouder Bruggeman het eerste exemplaar in ontvangst van het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree. Op stap met de Boomsma's'.

Door Kees van Rixoort

Raadhuis

In Ooltgensplaat is het Oude Raadhuis geopend voor het publiek. Te zien is niet alleen het zeventiende-eeuwse gebouw zelf, maar ook de restauratieplannen en een recente aanwinst: een historische kast met daarop het wapen van Ooltgensplaat.

Kortstaert

Bijzonder is de openstelling van hoeve Kortstaert tijdens Open Monumentendag. De hoeve is te vinden aan de Oostdijkseweg 39 in Goedereede: een 'spulletje' waarvan er nog maar weinig zijn. Het gemeentelijke monument, particulier bezit, is verbouwd tot woonhuis, maar de buitenkant is authentiek. De bewoners verkopen zelfgemaakte conserven. De koffie met wat lekkers is gratis.

Raad- en Polderhuis

In het Raad- en Polderhuis in Ouddorp kunnen kinderen tussen 10.00 en 13.00 uur meedoen met een Lego-bouwwedstrijd. Het thema is, aansluitend bij 'In Europa': bouw een markant Europees monument van Lego. De winnaar gaat met een leuke prijs naar huis. De bouwwerken blijven de hele maand september in het Raad- en Polderhuis tentoongesteld.

Kasteelberg Spreeuwenstein

Een merkwaardige verhoging in het landschap bij Ouddorp, dat is voor veel mensen kasteelberg Spreeuwenstein. Wie meer wil weten heeft de kans op Open Monumentendag. Historische vereniging De Motte is aanwezig om de geschiedenis toe te lichten, evenals de uitkomsten van het archeologisch onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd. Boogschietclubs verzorgen demonstraties.

Haringvlietsluizen

De Haringvlietdam plus -sluizen zijn een Rijksmonument uit 1971. De dam is 5 kilometer lang en 56 meter breed. Het sluizencomplex heeft in totaal zeventien openingen van elk 56,5 meter breed. De sluizen staan wel bekend als 'de Kraan van Europa'.

De Doele

De Doele, St. Joris Doelstraat 32 in Sommelsdijk, is open van 14.00 tot 16.00 uur. Het gebouw is de thuisbasis van Sociëteit Rethorica, die in 1515 is opgericht door rederijkers. Het pand is interessant om te bekijken. Tevens is er een presentaite van de 'Verlichte boerderijen'. De Stichting Monumenten Behoud (SMB), eigenaar van de Doele, presenteert er tijdens Open Monumentendag de shortlist van de Dorpsherstelprijs, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Kerken

In Stellendam is de hervormde kerk te bezichtigen. Er is regelmatig orgelmuziek en koorzang te horen. Op het plein voor de kerk is een terras ingericht. Ook is er een kleedjesmarkt voor kinderen. De hervormde kerk van Ouddorp is ook open. 's Avonds is er een gratis zangavond met medewerking van Jong Dameskoor Shira onder leiding van Peter Wildeman en het Delta Mannenensemble onder leiding van Dinant Struik. Aanvang 19.30 uur.
In Herkingen is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente geopend voor het publiek. Het gebouw dateert uit 1928, naar een ontwerp van architect G. van Varik uit Middelharnis. De hervormde kerk in Nieuwe-Tonge is aanzienlijk ouder en uniek op Goeree-Overflakkee vanwege het dwarsschip. In de remonstrantse kerk in Sommelsdijk is een expositie te zien van Jolanda Moolenaar.
In de hervormde kerk van Goedereede krijgt de bezoeker een doorlopend muzikaal programma voorgeschoteld. In Melissant is de Jozefkapel een bezoek meer dan waard. Organisten bespelen het orgel in de Dirkslandse hervormde kerk. Ook de hervormde kerken in Sommelsdijk, Middelharnis en Oude-Tonge zijn te bezoeken op Open Monumentendag. In Oude-Tonge is eveneens de hele dag het orgel te horen.

Overig

Bij De Overkant, aan de Dijkstelweg in Ouddorp, is het gerestaureerde ensemble van juunrenne en hooiberg te bewonderen. Bezoekers kunnen er ook uitleg over krijgen. De molens doen de deuren eveneens open op 8 september. In veel gevallen is de molenaar aanwezig om uitleg te geven.
De bunkerroute, te vinden op de Punt bij Ouddorp, is open. Ook interessant: de droogschuren voor uienzaad aan de Molenweg 50 in Sommelsdijk en aan de Rottenburgseweg in Middelharnis. In Oude-Tonge is de gerestaureerde oude begraafplaats aan de Emmastraat een aanrader.
Ook de musea laten zich niet onbetuigd tijdens Open Monumentendag. Bij het RTM-museum in Ouddorp kunnen bezoekers een ritje met de tram maken en met een oude passagiersboot een tochtje meemaken op de Grevelingen. In de Toren van Goedereede is de foto-expositie 'Goereese vissers met oorringen' te zien. De foto's zijn gemaakt door Arjo van der Graaff. Er zijn regelmatig beiaardbespelingen.
Het Streekmuseum in Sommelsdijk vertelt eilandverhalen. Op Open Monumentendag gebeurt dat op een verrassende manier. Wie meer wil weten over Italiaanse auto's moet een bezoek brengen aan Automuseum Topolino in Battenoord.
Ook Radiomuseum De Stove in Achthuizen is open voor het publiek, evenals historische boerderij De Ouwe Stee in diezelfde plaats. Landbouwvernieuwingen en schaalvergrotingen, in de jaren 70 aangezwengeld door de Europese Gemeenschap, hebben op de bijna drie eeuwen oude Ouwe Stee nauwelijks invloed gehad. Stap terug in de tijd aan de Schaapsweg 25.

<kader>
Tijdens Open Monumentendag presenteert de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee zich in de Ceres en op diverse andere erfgoedlocaties op het eiland. Bij een aantal open monumenten is een speciale uitgave van het Erfgoedmagazine verkrijgbaar. Dit magazine is gratis.

Afbeelding
Nederland, Zuid-Holland, Haringvliet, juli 2014 Sluizen van de Haringvlietdam met windmolens.  Foto: Riesjard Schropp
Afbeelding
Afbeelding
DCIM\100MEDIA\DJI_0040.JPG