INGEZONDEN:
Mooie praatjes

Als voormalig inwoner van Goeree-Overflakkee breng ik zo'n zes keer per jaar een bezoek aan dit eiland om de drukte van de Randstad te ontvluchten. Daar in de natuur kom ik tot rust, in het bijzonder op het natuurkampeerterrein het Essenbos. Het is mij niet ontgaan dat er de laatste jaren veel recreatieparken bij zijn gebouwd en dat de drukte op het eiland op hoogtijdagen enorm is toegenomen. De campers en caravans die op de Brouwersdam op zonnige dagen in rijen staan opgesteld zijn daar een voorbeeld van.
Afgelopen week las ik in Eilanden-Nieuws dat de toekomst van het Essenbos op het spel staat. Al 60 jaar pacht de natuurvereniging N.T.K.C. dit terrein, dat eerst een verwaarloosd stukje landbouwgrond was. Op het terrein zijn elzenbomen gepoot op zandwalletjes, kampeervelden zijn gescheiden van schurvelingen, met als doel het kampeerterrein onderdeel te laten zijn van het karakteristieke cultuurlandschap van de kop van Goeree. De pacht verloopt binnenkort en de eigenaar (fonds DBL) wil dat het in één hand komt.
Marlies van der Vlugt, vrouw van wethouder Van der Vlugt, meent in dit artikel dat dit terrein een aanvulling is op de andere recreatieterreinen, die zij al in hun beheer hebben. Let wel: de familie heeft al een aantal recreatieterreinen. De vraag is: is hier wel behoefte aan? Er is al een enorme uniformiteit als het gaat om campings en recreatieparken op Goeree-Overflakkee. Er zijn nú geen kampeerterreinen voor de eenvoudige kampeerder, behalve dit terrein van de N.T.K.C.
Los daarvan roept dit vragen op. Merkwaardig dat juíst de wethouder Van der Vlugt en zijn vrouw ook dit unieke stukje grond nodig denken te hebben. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat zij voor de bühne mooie praatjes houden over duurzaamheid, maar tegelijkertijd zelf gebaat zijn bij economisch gewin. We lezen in de krant dat zij zich dit unieke stukje natuurkampeerterrein willen toe-eigenen, een terrein dat al 60 jaar door vrijwilligers en natuurliefhebbers wordt gerund.

ANNET LES
Eigenaar van LES IS MORE
Bureau voor communicatie- en reputatiemanagement