Afbeelding
Foto:

De betrokkenheid van de vrijwilligers houdt Ab van der Valk op de been

MIDDELHARNIS – Het had zo'n mooi feest kunnen zijn zaterdagmiddag op het Diekhuusplein: De aankomst van de 'gladiatoren' die de Omloop op hun naam hadden geschreven zouden door een grote menigte worden binnengehaald met bloemen en gejuich. De bloemen waren er wel, maar het gejuich ontbrak. Vanwege de enorme plensbuien liet het publiek het dit jaar af weten.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Letterlijk en figuurlijk druppelden de wandelaars binnen op het Diekhuusplein. Op een enkeling na waren ze uitgeput toen ze op het podium werden verwelkomd door Arna de Wit van de organisatie en 'spreekstalmeester' Ab van der Valk van Happy Music. Elders in deze krant is iets geschreven over de ontberingen die onderweg werden doorstaan. Van velen waren die ontberingen af te zien als zij het podium betraden. De meesten wilden niets meer zeggen omdat ze zo vlug mogelijk hun bad en bed wilden opzoeken.
Anderen waren tegenover Van der Valk nog in staat om een paar woorden te wisselen en leken nog behoorlijk monter. Zo was daar Wim Welmer, die eerder geïnterviewd werd in de Omloopbijlage van Eilanden-Nieuws. Deze oorspronkelijk uit de Achterhoek afkomstige, maar op Schouwen-Duiveland wonende loper, werd opgewacht door een aantal familieleden en op het podium had hij nog 'de puf' om op de muziek van de uit de Achterhoek afkomstige popgroep Normaal mee te dansen…
Verder waren er opvallend veel jongeren aanwezig om het team van vijf jongeren te verwelkomen die namens het bedrijf Kraaijeveld Tailor-made Fresh Produce te verwelkomen. Deze vijf jongens liepen 'de 110' helemaal uit en verzamelden hiermee maar liefst 10.000 euro voor het goede doel, het Sophia kinderziekenhuis. In totaal is er al meer dan 34.000 euro opgehaald.

Warm welkom

Onder welke omstandigheden en in welke toestand de deelnemers ook binnenkwamen, voor een ieder – die dat wilde – was er een warm welkom bereid door Ab van der Valk. Waar haalt hij steeds weer opnieuw 'de drive' vandaan om de aankomst van de Omlopers aan elkaar te praten?, zo vroegen we hem tussen de plensbuien en het daarop verschijnende zonnetje door. "Het gaat vanzelf", zo geeft hij aan. Ab vertelt dat hij er soms wel eens tegenop ziet, maar hij als hij weer op het podium staat geniet hij iedere jaar weer en hij heeft al veel jaren meegemaakt. Dit keer staat hij voor de 28e keer op het podium en hij heeft daarom nog de duizend deelnemers van het begin in Ooltgensplaat meegemaakt. Eén keer moest hij vanwege omstandigheden verstek laten gaan. Verder heeft hij één keer het voornemen gehad om zelf deel te nemen aan de Omloop. Een neefje zou hem vervangen, maar die werd plotseling ziek, dus moest hij toch weer 'het podium' op. Het is een soort automatisme geworden dat Ab, die ook voor de apparatuur op het plein zorgt, op het podium staat. "Iedereen gaat er vanuit dat ik het doe. Ik word er niet eens voor gevraagd. Vlak voor de Omloop krijg ik een appje of alles geregeld is", lacht hij.
Voor Ab is het een soort virus, waarmee hij is besmet en dat komt volgens hem omdat het een 'prachtig evenement' is. "En daar komt bij dat er een hele club vrijwilligers betrokken is bij het evenement en dat houd je op de been…"