Afbeelding
Foto:

Goudgele lekkernijen met suiker en stroop

Om 5.00 uur zou de eerste loper Oude-Tonge kunnen aandoen. Daarom zijn ze op dat tijdstip bij de familie Westra - voor het vijfde jaar op rij met de Omloop - begonnen met pannenkoeken bakken. De eerste loper was uiteindelijk om half zes bij de met lichtjes versierde tent aan de Kaai.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Wie denkt dat de koekenbakkers het na een paar uur zat zijn, heeft het mis. "Je spreekt heel veel leuke mensen, waarvan je sommige nog kent van voorgaande jaren.'' Dat laatste geldt dan misschien niet voor jongste bakker Olivia, die voorzichtig het beslag in een pan laat lopen. Wat is nu het geheim van een goede pannenkoek? Verlegen: "Dat 'ie zo dun mogelijk is.'' De bakkers komen vanuit verschillende plekken en hebben gemeen dat ze het erg leuk vinden om te doen. Het belangrijkste ingrediƫnt is dan ook "heel veel liefde''.

Maar uiteindelijk moet de maag vol van voedsel, en niet van vlinders. Daarom is er vorig jaar 23 liter melk, 11 kilo bloem en 46 eieren gebruikt om ongeveer 450 pannenkoeken te bakken. Dit jaar zijn dat er minder, omdat er wegens de slechte weersomstandigheden meer mensen zijn uitgevallen. De sterke, geroutineerde lopers kunnen dat wel aan en die zijn dan al wel voorbij gekomen, weten ze bij de kraam. Inmiddels is de stroom wat meer constant, tot plezier van de vrijwilligers. "Des te drukker, des te gezelliger.''

Pfannkuchen

De familie Westra doet en financiert alles zelf. Wel staat er een donatiepot. Deze is echter niet bedoeld voor de onkosten van het bakken, maar voor een goed doel. In dit geval de Soroptimisten, een serviceorganisatie die zich inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. "Als mensen willen, kunnen ze geld geven. Maar het hoeft natuurlijk niet.'' Het gesprek wordt onderbroken door een Duitse toerist die zich verwonderd afvraagt waarom al die mensen voor hun plezier in de kou gaan staan. Dat wordt hem uitgelegd. "Und willst du auch einen Pfannkuchen?"