In memoriam: Harmen Jacobus (Harry) Goosens

Harry Goosens is 25 juni 1954 geboren in Rotterdam. Daar woonde hij zijn kinder- en jeugdtijd met zijn ouders. Na de middelbare school is hij geschiedenis gaan studeren, de verhalen van vroeger fascineerden hem. Hij heeft veel van wat over de Tweede Wereldoorlog geschreven is gelezen, ook het toen nog verboden in verkoop boek 'Mein Kampf'. Met zijn vader maakte hij reizen naar Amerika, Israël, Rusland.

In de zoektocht naar een kerk die bij hem past, vond hij in de oud-katholieke kerk van Schiedam zijn vrouw, Lonneke. Ze trouwden op 25 mei 1988 in de hervormde kerk van Maasland en ze woonden samen op Rotterdam Zuid. Helaas bleek in de beginjaren van het huwelijk dat Harry niet in staat was om als docent geschiedenis te werken en werd hij afgekeurd voor het werk.

In juni 1990 werd de oudste dochter, Annemarie, geboren. Daarna volgde een moeilijke periode waarbij Harry in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. Het gezin verhuisde en maakte een nieuwe start in Stad aan 't Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Daar werd in 1995 de tweede dochter, Jacomijn, geboren. Harry ging graag met een of beide dochters op stap, samen fietsen of boodschappen doen. Ook verdiepte hij zich in de geschiedenis van het eiland. Als gids leidde hij velen rond in het Rien Poortvlietmuseum, met Piet Diepenhorst maakte hij lesmateriaal over de Watersnoodramp van '54 en voor 'De Motte' en o-o-g-o schreef hij vele verhalen over schrijvers van vroeger bijvoorbeeld. In de plaatselijke krant, het Eilanden-Nieuws, zijn vele columns van zijn hand verschenen, met 'dakdoorvoermast' als debuut. Ook deelde hij daar via ingezonden brieven zijn ideeën over huizenbouw en de inrichting van de haven van Stad aan 't Haringvliet. Als geschiedenisliefhebber met oog voor details organiseerde hij 'Stad'swandelingen' en richtte hij themakasten in bij de huisarts. En de hoed die hij met trots droeg, maakte hem tot een herkenbare man voor velen op het eiland.

De psychische ziekte trok een wissel op zijn leven en het gezinsleven. Door de jaren heen was met enige regelmaat een verblijf van enkele weken tot maanden in een psychiatrisch ziekenhuis nodig. Dit totdat thuis wonen niet langer meer mogelijk was. De laatste jaren van zijn leven heeft Harry in Verpleeghuis Cornelia van Allévo gewoond. Omringd door goede zorgen is hij daar in juli 2018 overleden. Gevraagd naar de tekst die hij op de rouwkaart wilde, noemde hij 'De Heer is mijn herder'. In het vertrouwen dat God de Heer niet loslaat wat Zijn hand begon, is Harry begraven in Stad aan 't Haringvliet.

Mede namens Lonneke en Jacomijn,

Annemarie Goosens