Afbeelding
Foto: Ellen van den Doel

Sterrenhemel boven de Slikken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de foto's van Ellen van den Doel uit Sommelsdijk verandert Goeree-Overflakkee in een magische plek. Zo maakte ze vorig jaar een foto waarbij het golvende zeewater wordt verlicht door zeevonk. Vorige week trok ze er 's nachts op uit om de meteorenzwerm vast te leggen. Ze koos daarvoor één van de donkerste plekken op het eiland, de Slikken van Flakkee. De enthousiaste fotograaf vertelt hoe de foto tot stand is gekomen.

Door Martijn de Bonte

De datum van de meteorenzwerm (Perseïden) stond al lang van te voren genoteerd in de agenda van Ellen van den Doel. Naast haar werk als fysiotherapeut heeft ze zich vol overgave op fotografie gestort, haar specialiteit is het vastleggen van landschappen. Met de app Light Pollution zocht ze vooraf naar een locatie met zo min mogelijk lichtvervuiling. Daarnaast moest de locatie vrij uitzicht bieden richting de Melkweg, die te zien is in het zuidwesten. Na het vinden van de locatie was het duimen voor een heldere nacht. De eerste nacht leverde niet het gewenste resultaat op, de tweede nacht was het te bewolkt. De derde nacht klaarde de lucht onverwacht op en greep ze haar kans.

Het was pas echt donker om 23.45 uur, dus pas daarna kon het fotograferen beginnen. Samen met wat andere fotografen ging Ellen aan de slag. Eén van hen, Edwin van Balen, is te zien op de foto. Om twee uur 's nachts was de Sommelsdijkse weer thuis. De volgende dag moest ze werken. "Ik heb de hele dag in spanning gezeten of de foto's goed gelukt waren. Toen ik thuis eindelijk de foto's kon bekijken zag ik dat ik een vallende ster te pakken had. Toen voelde ik mij blij en tevreden."

Naast zeevonk en de meteorenzwerm staan er nog meer natuurfenomenen op het verlanglijstje van de fotograaf. "Bovenaan staat het Noorderlicht, daarvoor moet ik wel naar het Noorden reizen. Dichter bij huis zou ik graag lichtende nachtwolken fotograferen. Maar ook andere weerfenomenen zoals een flinke rolwolk, ochtendnevel, of een prachtige regenboog. Verschillende weertypes en luchten maken fotografie interessant."

Kader: Hoe is de foto gemaakt?

De sluitertijd van de camera was 30 seconden, daarom is er gebruik gemaakt van een statief. Daarna heeft de fotograaf met speciale software 9 foto's op elkaar gestapeld om de sterren duidelijker zichtbaar te krijgen en de foto scherper te maken.