De schapen wachten tot ze aan de beurt zijn.
De schapen wachten tot ze aan de beurt zijn.

Internationale belangstelling voor schapendrijfwedstrijd in Melissant

MELISSANT - Uit diverse windstreken van het land, van Enschede en Heemskerk tot het Brabantse Standdaarbuiten waren zaterdag liefhebbers van het schapendrijven met bordercollies naar Melissant afgereisd om daar, samen met enkele Belgische - en Duitse deelnemers zich voor een jury te presenteren met hun vaardigheden in diverse wedstrijdklassen. Dat alles op de Open Dag van de NorthernLake Shepherds op het terrein aan de Tweede weg langs de N 215.

Door Jaap Ruizeveld

Achter de afrastering van de weide had Cor Noordermeer en zijn team rijtjes stoelen geplaatst zodat niet alleen de deelnemers de verrichtingen van hun collega's konden volgen maar ook belangstellenden van dichtbij en gemakkelijk zittend inzicht kregen in het wedstrijdverloop. Mens, dier (hond en schaap) en natuur bijeen met prestaties in een harmonische aanpak die bewondering oogstte. Er was zowel een ochtend- als een middagprogramma. De beginnersklasse, klasse 1 (met stand 6 uur), trok de meeste deelnemers.

Populair

Het schapendrijven blijkt een populaire activiteit. In een recent zomerverhaal besteedde onze krant aandacht aan dit eilandelijk gebeuren. Nog wel beperkt in aantallen deelnemers. Maar juist dat vergroot weer de onderlinge betrokkenheid en band van de dames en heren. "Ja, wij zien elkaar regelmatig op wedstrijddagen. Van Drenthe tot Limburg,", vertelt Melissa Kuijper uit Enschede. Zij hield kort de wacht bij het schapenverblijf tijdens een presentatie van een collega, Wensy Sponselee. Aan het eind van die presentatie moesten de deelnemende schapen weer in hun verblijf worden geloodst. Dat gaat heel snel en dan heb je immers een geopende 'deur' nodig.

Afkoelen

De wachttijd is tevens het moment voor afkoeling van de bordercollie, die na zijn inspanningen graag in een waterkuip stapt. Het leuke van dit parcours in Melissant zijn de geplaatste hekjes vertellen deelnemers. De meesten van hen die zaterdag hun opwachting maakten hebben inmiddels twee tot drie jaar een bordercollie. "Wij wilden destijds graag een hond die actief iets meer voor je betekent dan alleen bij een wandeling bij het uitlaten", zegt Melissa. Zelf woont ze in de stedelijke agglomeratie van Enschede. Met dit schapendrijven ben je in de vrije natuur. Training is voor de bordercollie erg belangrijk. Commando's dienen feilloos te worden opgevolgd en dat dit mogelijk is, bleek zaterdag bij de Northernlake Shepherds in Melissant. Terwijl trainster Jacueline Gottschal bij de wedstrijdtent met bezoekers afspraken maakte om lessen te volgen, waren bestuurders in touw om alle onderdelen in goede banen te leiden. Best tevreden, zegt Cor Noordermeer die eilandelijk de schapen inzet bij aanvragen voor landschapsbeheer.

Een bordercollie koelt af in een waterton.