Afbeelding
Foto:

Indy heeft internationale ambities

MIDDELHARNIS - De van het eiland afkomstige Indy Broekers (20) heeft aan de Erasmus Universiteit cum laude haar bachelor International Business Administration (IBA) gehaald. Met enthousiasme vertelt ze haar verhaal, af en toe nadenkend hoe een Engels woord zich laat vertalen in het Nederlands.

Tekst: Erwin Guijt, foto: Jaap Peeman

Maar wat houdt haar studie nu precies in? Indy: "Eigenlijk is het bedrijfskunde, maar meer gefocust op het internationale gebeuren. Je krijgt bijvoorbeeld een vak als cross-cultureel management.'' De opleiding zelf is behoorlijk multicultureel. Zo'n 40% van de studenten is Nederlands, de overige 60% is afkomstig uit het buitenland. In totaal zitten er zestig nationaliteiten op de opleiding. De lessen en boeken zijn dan ook in het Engels. "In teamverband werk je met veel verschillende mensen. Die hebben vaak hele andere ideeën en samen kom je tot nieuwe inzichten. Al kan het soms ook wel eens lastig zijn. Wij Nederlanders zijn behoorlijk direct, wat niet iedereen altijd even prettig vindt.'' Maar de positieve kant overheerst: "Nu heb ik vrienden over de hele wereld. Dat is toch gaaf?''

Bodyguards

Het internationale aspect vond ze aantrekkelijk, naast dat je met de studie alle kanten op kunt. In eerste instantie wist ze na de middelbare school niet goed welke kant ze op wilde. Na lang gewikt en gewogen te hebben werd het IBA en wilde ze manager worden bij een internationaal bedrijf. Inmiddels is dat niet meer het doel en wil Indy meer de consultancykant op. Hierbij gaat het om het helpen met de bedrijfsvoering en strategiebepaling van bedrijven. Je doet onderzoek naar bedrijfsprocessen en komt uiteindelijk met voorstellen hoe dingen beter kunnen.

Ze heeft haar bachelor binnen, maar ze wil door. In het tussenjaar dat ze nu neemt is ze voorzitter van de EFR-businessweek, een groot internationaal evenement dat gepland staat in april 2019 op de universiteitscampus. Indy is daar verantwoordelijk voor de uitvoering van het scala aan evenementen wat onder de overkoepelende businessweek valt. Er komen bekende sprekers van over de hele wereld. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de Franse president Hollande die in zijn limo, beveiligd door bodyguards, aan kwam zetten. Daarnaast zijn er talloze bedrijven en studenten aanwezig, die kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt.

Tweede huis

Na het tussenjaar wil ze door met een master. Ze is nog niet helemaal zeker welke dat gaat worden, maar ze is momenteel aan het kijken naar de CEMS-master, die dieper op het internationale management ingaat. Daar ziet ze haar toekomst in. "Ik hoop een consultant te worden van een internationaal concern, bijvoorbeeld de Zara. Misschien wil ik zelf wel een bedrijfje opzetten, of meer gaan doen met mijn interesse voor het opstellen van strategisch bedrijfsplan. Dat was ook een vak op de opleiding. Daar heb ik met twee teamgenoten uit de 130 teams die meededen de eerste prijs binnengesleept, die we toen mochten verdedigen voor een jury en publiek.

Indy kijkt ook al verder. "Manager bij zo'n groot bedrijf is heel intensief. Daarom wil ik dat niet heel mijn leven doen. Echt een hard doel heb ik niet. Als ik op mijn zestigste een tweede huis in Italië kan veroorloven ben ik blij'', lacht ze. Waarom Italië? Ze somt op: "Daar heb ik goede herinneringen aan, het is een lekker warm land en de mensen zijn relaxed.'' Sowieso wil ze werk en reizen afwisselen. Afgelopen februari heeft ze Marokko aangedaan. Tijdens haar half jaar durende stage in Kopenhagen is ze met een camper door IJsland gereisd. "Bijzonder landschap joh, bijna buitenaards.'' Tot slot is Indy vorig jaar begonnen met een bachelor Filosofie. Kortom, voorlopig hoeft ze zich niet te vervelen.