Tijdens de scootmobieltocht over de Haringvlietsluizen naar Hellevoetsluis.
Tijdens de scootmobieltocht over de Haringvlietsluizen naar Hellevoetsluis. Foto:

De Omloop per scootmobiel

De Omloop Goeree-Overflakkee is niet alleen bedoeld voor mensen die goed ter been zijn. Wie zich voortbeweegt in een scootmobiel kan ook meedoen. De laatste jaren is er een parcours uitgezet voor deze categorie deelnemers. Elly Sonneveld en John van Item zijn in ieder geval van de partij.

Tekst: Kees van Rixoort

We kennen het duo van de maandelijkse scootmobieltocht die zij organiseren en coördineren. De tocht is een activiteit van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee (PGGO). Van april tot oktober is er elke maand een rit van 20 tot 25 kilometer.

Elly Sonneveld en John van Item hebben het aantal deelnemers aan de tochten zien groeien. Deden er een jaar of vier geleden meestal een stuk of zes mee, de laatste tijd is dat aantal opgelopen naar twaalf, dertien. Het gaat om een vaste kern, naast incidentele deelnemers uit de omgeving waar de tocht plaatsvindt. Partners rijden mee op de fiets. Onlangs ging de tocht voor het eerst naar een locatie buiten Goeree-Overflakkee: via de Haringvlietsluizen naar Hellevoetsluis.

"De tochten brengen mensen achter de geraniums vandaan, ze zien wat van de omgeving en ontmoeten elkaar. Het is altijd erg gezellig", aldus de organisatoren. Meedoen kost 4 euro per persoon per keer. Dat is in feite een vergoeding voor de koffie onderweg.

De scootmobieltocht tijdens de Omloop organiseren Sonneveld en Van Item niet. Dat doet de Omloop-organisatie. Tijdens vorige edities reden de deelnemers van Middelharnis naar Stad aan 't Haringvliet en weer terug. Een kilometer of vijftien.

"Het is leuk om aan mee te doen", vinden Elly Sonneveld en John van Item. "De Omloop is een groot evenement voor Flakkeese begrippen. Mooi dat we daar een graantje van kunnen meepikken. Ook vanuit het motto dat iedereen moet kunnen meedoen, ook als je gehandicapt bent en aangewezen op een scootmobiel. Wij willen graag participeren en hopen op een mooie route. Ook hopen we de positieve spirit van de PGGO-tochten terug te vinden tijdens de Omloop."

Eigen baas

Het rijden in een scootmobiel is volgens Elly Sonneveld heerlijk. Ze vergelijkt het met een rolstoel, waarin je afhankelijk bent van een ander. "Een scootmobiel geeft vrijheid. Er gaat een wereld voor je open. Je bent eigen baas en je hebt niemand nodig."

John van Item is het daarmee eens. Ook hij benadrukt de vrijheid die een scootmobiel geeft. "Het is bovendien redelijk veilig en je rijdt met de snelheid van een fiets: 15, 16 kilometer per uur. Wel ben je voor je bereik afhankelijk van de capaciteit van je accu. Ik kan ongeveer 40 kilometer rijden, maar er zijn ook zwaardere accu's, waar je verder mee kunt komen."

Als berijder van een scootmobiel heb je zekere 'privileges'. Zo mag je op het trottoir. Dan stem je je snelheid af op de voetgangers. Op het fietspad mag je ook rijden. Dan rijd je met de snelheid van een fietser. Als er geen fietspad is, mag je met je scootmobiel ook op de openbare weg. "Bij rotondes krijg je negen van de tien keer voorrang", zegt Elly Sonneveld tevreden.

KAder: De scootmobieltocht tijdens de Omloop is 30 kilometer. De start is zaterdagmorgen om 9.00 uur, de deelnemers rijden voor de wandelaars uit. Inschrijven kan tot donderdag 16.00 uur op de website www.dewandeltocht.nl. Daarnaast kunnen deelnemers zich aanmelden voor de start op het Diekhuusplein.