Erwin Ista is verpleegkundig-onderzoeker en kinder IC verpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.
Erwin Ista is verpleegkundig-onderzoeker en kinder IC verpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Foto:

'Meer beweging zorgt voor sneller herstel'

Een lange tijd dachten we dat bedrust goed was voor patiënten en zeker op de kinder intensive care (IC). Beweging is ook goed en noodzakelijk zelfs, al is soms maar een beetje beweging mogelijk. Patiënten op de kinder-intensive care zijn erbij gebaat. Daarom investeert het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam in bijvoorbeeld speciale stoelen, kussens en bedfietsen. Dat kost enkele tienduizenden euro's. Geld dat deelnemers van de Omloop van Goeree-Overflakkee bij elkaar gaan lopen.

Erwin Ista is verpleegkundig-onderzoeker en kinder IC verpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Hij legt uit waarom meer beweging voor patiënten op de kinder IC nodig is en wat het ziekenhuis gaat doen om dat voor elkaar te krijgen.

"Op de kinder IC liggen patiënten die ernstig ziek zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een virus- of een bacteriële infectie opgelopen, problemen met de bloeddruk of net een grote operatie achter de rug. Zelfstandig ademen is dan vaak niet mogelijk. Op de kinder IC zorgen we onder andere voor tijdelijke ondersteuning middels kunstmatige beademing." De afdeling IC Kinderen van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis heeft 28 bedden en bedient behalve de regio Rotterdam-Rijnmond ook onder meer Zeeland en een gedeelte van Brabant.

"In het algemeen", vervolgt Erwin Ista, "liggen de kinderen – de helft is jonger dan vier jaar – in bed tijdens een opname op de kinder IC. Ze worden ook vaak slapend gehouden. Veel bedrust dus. Altijd is gedacht dat dat het beste is voor deze ernstig zieke kinderen."

Maar dat is sinds laatste jaren aan het veranderen, legt hij uit. "Onderzoek en ervaringen op de intensive care voor volwassenen hebben uitgewezen dat het juist goed is om patiënten zo vroeg mogelijk te laten bewegen. Dat is wel afhankelijk van de mate waarin de kinderen ziek zijn."

Slapend fietsen

Zo snel mogelijk bewegen op de intensive care, hoe doe je dat? Erwin Ista: "Verpleegkundigen en fysiotherapeuten helpen de patiënt om meer en vooral vroegtijdig te bewegen. Je kunt hierbij denken aan ze zo snel mogelijk rechtop in hun bed laten zitten, of in een stoel naast het bed of juist alleen het doorbewegen van de armen en benen. Fietsen met een bedfiets is ook een optie. Dat kan zelfs slapend: met behulp van een motortje in de bedfiets bewegen je benen automatisch."

"Door te bewegen is sneller herstel mogelijk. Als je overdag wat actiever bent, slaap je 's nachts beter. Lig je de hele dag in bed, dan heb je de kans 's avonds niet goed in slaap te komen. Beweging zorgt voor een beter dag-nachtritme. Dat heeft effect op het herstel na een opname. Er is ook minder kans op verwardheid – wij noemen dat delirium. Beweging voorkomt ook spierverval. Spieren worden dunner als je de hele dag in bed ligt en niet beweegt."

De kinder IC van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is gestart met een multidisciplinair project (verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen) om meer bewegen mogelijk te maken. Daarmee is het ziekenhuis in Rotterdam niet de eerste in de wereld, maar loopt het in Nederland en internationaal wel redelijk voorop. Wetenschappelijke evaluatie is ook een onderdeel van het project.

Om het bewegen mogelijk te maken zijn er, naast menskracht van o.a. verpleegkundigen, verschillende materialen nodig. Denk aan speciale stoelen. Die moeten er in verschillende maten zijn, want op de kinder IC liggen patiënten van nul tot achttien jaar. Ook een bedfiets staat op het verlanglijstje. Naast kussens in verschillende maten, die dienen als hulpmiddel om rechtop te zitten.

Er is bij elkaar circa 35.000 euro nodig om deze materialen te kunnen aanschaffen.

Het bestuur van de Omloop van Goeree-Overflakkee heeft de Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis gevraagd voor een goed doel voor de tocht in augustus 2018. De kinder IC en de Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis hebben aangegeven dat het mooi zou zijn als de lopers tijdens de Omloop bewegen om beweging voor ernstig zieke patiënten mogelijk maken.

Afbeelding
Afbeelding