Overwegend droog met zon en niet echt koel

Het riante temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand kalft geleidelijk af. Logisch natuurlijk met de relatief gematigde temperaturen deze week.

De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima de komende tijd. Sinds lange tijd kunnen we dan ook spreken van enigszins gematigd Hollands zomerweer. Zo nu en dan trekken storingen met een paar uur regen of enkele buien langszij. Later op donderdag kan zo'n band met regen of enkele buien ons bereiken. Er valt dan zo'n 5 millimeter water. De droogte is er niet mee voorbij.

Vervolgens zien we dan weer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper blijft voornamelijk zuid van Nederland bivakkeren. Daardoor krijgt de warme continentale lucht niet de kans om tot Zuidwest-Nederland door te dringen. De reguliere middagtemperaturen blijven daardoor prima, tussen de 20 en 23 graden op de Eilanden. De nachten zijn niet al te koud en in de dichtbebouwde woonkernen zelfs bijna zwoel te noemen. Veel wind staat er niet op de meeste dagen uit een richting tussen zuidwest en west.

Dit licht wisselvallige weerbeeld behouden we ook na het weekend nog. Er is nog een kans dat we een keer richting de 30 graden lopen later in de maand, maar de echte hitte met 35 graden en hoger lijkt er niet meer in te zitten dit jaar. Een mogelijke hittegolf evenwel is nog steeds haalbare kaart. In theorie kan zo'n hittegolf nog aanhouden tot half september. Hittegolven zijn echter zeer zeldzaam gebleken in september. Over hittegolven gesproken. Onlangs namen we afscheid van de langste regionale hittegolf ooit. In een deel van Oost-Nederland deze maar liefst 26 dagen en richting Twente en de Achterhoek zelfs 29 dagen.

Hiervoor was Arcen in Noord-Limburg recordhouder en wel in de uitstekende zomer van 1994 met 22 dagen minimaal 25 graden waarvan een reeks ook boven de 30. Nog veel warmer dan bij ons was het in Scandinaviƫ waar Zweden en Noorwegen de beste zomer beleven van minstens de afgelopen 350 jaar.