Met raad en daad

Zwijnenvlees

Onlangs kreeg ik een rollade van zwijnenvlees. Bevroren en ongekruid. Nu is mijn vraag: hoe kan ik die smakelijk bereiden? Bij de slager nemen ze een lap vleeskruiden en rollen die op. Weet u misschien hoe of met welke kruiden in bevroren toestand dat ik dat moet doen? En daarna bereiden?

In het kader van onze vragenrubriek is ondoenlijk om recepten te geven. Via kookboeken en natuurlijk tegenwoordig via internet kunt u gemakkelijk vinden hoe u zwijnenvlees op een voor u smakelijke manier kunt bereiden. Wij noemen wel de kruiden die vaak hierbij gebruikt worden: basilicum, rozemarijn, laurier, tijm, kruidnagels, jeneverbessen, salie, koriander en gember. Daarbij kan dan nog gebruik worden gemaakt van bijv. rode wijn, knoflook en bouillon.

Molenbouw

Hoe zijn de molens op ons eiland precies gebouwd? Speelt de ronde vorm van de molens een rol bij de stabiliteit? Toen ze gebouwd zijn hadden ze nog niet zulke stevige funderingen als nu, en toch staan ze nog in volle glorie...

Dat ze, zoals u zegt er nog in volle glorie bijstaan, geeft aan dat de fundering wel degelijk stevig moet zijn geweest. De rompen zijn trouwens niet rond maar achtkantig, dat wil zeggen een uit acht eiken stijlen opgebouwde romp. Dit molentype werd rond 1750 in heel Nederland gebouwd en dit type verdrong de toen gebruikelijke standerd molens.

Zwart werken

Wanneer maak je je schuldig aan zwartwerken? Als je iemand helpt en je krijgt daar geld voor, moet je dat dan opgeven aan de belastingdienst?

Van zwartwerken spreekt men in het algemeen wanneer men dat werken geheim houdt om te verbergen dat men niet voldoet aan de verplichtingen die daaraan verbonden zijn. Meestal gaat het dan om het ontduiken van belasting- en sociale verzekeringsverplichtingen. Hierbij wordt dan de samenleving geschaad, immers de staat en uitkeringsinstanties hebben dan minder inkomen. Eenvoudig gezegd betekent dit dat, als er veel zwart gewerkt zou worden, dat dan de belastingen en de premies extra verhoogd zouden moeten worden omdat de over­heid en de uitkeringsinstanties nu een­maal hun vaste uitgaven hebben, bijvoorbeeld aan openbaar vervoer, onderwijs en pensioenen. Bovendien kan er bij zwart werken concurrentievervalsing optreden: de beloning die aan een zwartwerker wordt uitbetaald ligt aanzienlijk lager dan de to­tale loonkosten van een 'echte' werknemer. Valt men onder de inkomsten- of loonbelasting en/of onder de sociale verzekeringswetten, dan is men inderdaad verplicht dat op te geven, de werkgever als inhoudingsplichtige en de werknemer bij zijn eventuele aangifte inkomstenbelas­ting.

Een onwelkome erfenis

Mijn vader is onlangs overleden en ik ben enig erfgenaam. Nu weet ik dat mijn vader hoge schulden had uitstaan en dat zijn bezittingen bescheiden waren. Ik heb gehoord dat erfgenamen ook de schuldenlast moeten overnemen. Klopt dat?

Dat klopt inderdaad, een erfgenaam krijgt niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden. Als er meer schulden zijn dan bezittingen kan dat voor u een financieel probleem worden. In de wet is daarom de mogelijkheid opgenomen om een nalatenschap te verwerpen. U doet dat door daarover een verklaring in te dienen bij de rechtbank. Dat moet u snel doen en kan alleen als u de nalatenschap nog niet heeft geaccepteerd. Pas ook op dat u de nalatenschap niet stilzwijgend accepteert door bijvoorbeeld iets uit uw vaders inboedel te verkopen of te gebruiken of door geld te halen van zijn rekening! Weet u niet exact of de bezittingen opwegen tegen de schulden, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. Dat kan bij de griffie van de rechtbank. Blijven er dan na de aftreksom schulden minus bezittingen nog schulden over, dan hoeft u die niet uit eigen zak te betalen. Voor minderjarige erfgenamen is dit zelfs de verplichte procedure bij een erfenis.

Asbest in remvoeringen

Je leest tegenwoordig veel over de gevaren voor de gezondheid die kunnen ontstaan bij de verwijdering van asbest. Nu werd ook asbest toegepast bij de remvoeringen van auto's. Door het verkeer kunnen dus ook asbestdeeltjes in de atmosfeer komen. Zijn deze deeltjes ook schadelijk?

Ook het asbest in remvoeringen en koppelingen is schadelijk, daarom is er sinds 1992 een verbod op deze toepassingen van asbest. Daarvan uitgezonderd werden de automodellen van vóór 1985 en vrachtauto's en bestelwagens zwaarder dan 3500 kilo. De genoemde uitgezonderde (inmiddels bijna antieke) voertuigen kunnen dus inderdaad nog het schadelijke asbest bevatten.

De punaiseuitvinder

Kunt u me vertellen wie de punaise heeft uitgevonden?

Het opsporen van de uitvinder van de punaise bleek even moeilijk te zijn als het opsporen van de uitvinder van het wiel, dus onmogelijk. Wij kunnen alleen vertellen dat het woord uit het Frans afkomstig is en daar ook nog weeg- of wandluis betekent.