Afbeelding
Foto:

Tijdredes 100 jaar SGP

Voor me liggen twee uitgaven ter gelegenheid van 100 jaar SGP. Ze zijn uitgegeven bij De Ramshoorn – Goes. Twee bundels met tijdredes, gehouden door ds. G. Wisse en andere predikanten. Vanwaar deze twee delen? Omdat het voor de SGP een bijzonder jaar is: 100 jaar geleden werd deze partij opgericht in Middelburg. Om dit feit te gedenken is deze bundel opgesteld en zijn een zestal tijdredes opgenomen.

Een van deze tijdredes dateert uit de begintijd en is uitgesproken door ds. G.H. Kersten, medeoprichter van de SGP. Door de regering werd verzocht een biddag uit te schrijven, aan dit verzoek voldeed ds. Kersten graag. Het gezag van het Koninklijk Huis werd bedreigd o.a. door Troelstra. Voor Kersten was het opmerkelijk dat het Nederlandse volk toen als één man achter ons Koningshuis ging staan. In het bijzonder ging ds. Kersten in op de noodzaak om te midden van de nood der tijden een banier op te richten. Vandaar deze titel.

De andere vijf preken zijn recentelijk uitgesproken door verschillende predikanten uit de gereformeerde gezindte: ds. A. T. Huijser, ds. C. Sonnevelt, ds. G.M. de Leeuw, ds. A.F.R. van de Veen en ds. A. Verschuure. De tweede voorzitter schreef het Voorwoord en een meditatie. Dit alles is te vinden in deel 1. In het vervolgdeel (2): Verheft de banier deel 2, kunt u bijdragen aantreffen van prof. G. Wisse, ds. J. de Bruin, ds. D.J. Budding, ds. D. Heemskerk, ds. F. Mallan, ds. A. Schultink en ds. J. A. Westrate. Van ds. F. Mallan is ook een meditatie opgenomen.

Met de verschijning van deze twee bundels wordt een banier opgeheven. Hoe? Het Woord van God is het enig juiste richtsnoer voor leer en leven. Voor wie is het een aanrader? Allereerst voor allen die de SGP een warm hart toedragen, maar ook voor hen, die zich willen verdiepen in het gedachtegoed van deze partij. Het is zelfs mogelijk om de preken, die hier in opgenomen zijn, te lezen in de gemeenten.

De preek van professor Wisse dateert uit de beginjaren van de SGP. Wisse stond bekend vanwege de drukbezochte tijdredes die hij in het hele land hield. Een preek uit Openbaring 6 over de vier paarden werd enigszins werkelijkheid in de Eerste Wereldoorlog. Professor Wisse eindigt zijn tijdrede met de volgende woorden: '… Dan is inmiddels ook voor dezelfde woningpoort verschenen de bruidskoets van Koning Jezus. In die bruidskoets is de verloste ziel niet achter het vale, maar achter het witte paard naar de bruiloft des Lams gebracht. Naar het hemelse Jeruzalem, waar de dood niet meer zijn zal en waar de hemelse vreugdekroon eeuwig bloeien, zal op de gezalfde hoofden.

En ik zag en zie (daar zijn geen paarden meer) een schare. 'Na dezen zag ik, en zie, een grote schare, die niemand tellen kon, uit alle natie, en geslachten, en volken, en talen. Dezen zijn het, die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange klederen gewassen, en hebben hun lange klederen wil gemaakt in het bloed des Lams. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen.' Zó doe Hij ook aan ons.

Ds. A. Van Heteren, de tweede voorzitter van de SGP, eindigt zijn Voorwoord als volgt: 'De latere tijdredes laten zien dat de wetsovertreding alleen maar is toegenomen. Die wetovertredingen worden duidelijk genoemd en overheid en onderdanen worden opgeroepen tot bekering en verootmoediging. Het blijft immers ook in 2018 gelden: 'Vrees God en houd Zijn geboden, want dit betaamt allen mensen'(Pred. 12:13b).

We willen de twee bundels met tijdredes van harte bij u aanbevelen. Veel zou uit deze tijdredes geciteerd kunnen worden. Maar we doen dit niet. Het is beter dat u door zelf te lezen er kennis van neemt. De Heere geve dat de klanken die in de tijdredes beluisterd worden ook in de toekomst mogen blijven klinken.

Een verdere aanbeveling is m.i. niet nodig. Neem en lees!

Deel 1: ISBN nr. 9.789.461.151.285 en deel 2: ISBN nr. 9.789.461.151.292. Per deel kosten zij € 17,50. Op de presentatieavond was de prijs per set: € 29,50.