Een landbouwperceel is ongeveer 50 hectare groot.
Een landbouwperceel is ongeveer 50 hectare groot. Foto:

Familie Den Boer wil niet meer terug naar Flakkee

'In Canada is meer rust en minder stress'

"We hebben nooit spijt gehad van ons vertrek naar Canada. Soms hebben we wel spijt dat we het niet tien jaar eerder hebben gedaan." Ewoud en Arnette den Boer zijn drie jaar geleden vanuit Dirksland geëmigreerd naar Canada. "Het leven is hier heel relaxed. Maar ook hier gaat niets vanzelf en moet er gewoon gewerkt worden."

Door Martijn de Bonte

De zomervakantie is in Canada een stuk langer dan in Nederland, 11 weken op een rij zijn de kinderen vrij van school. Het gezin is net terug van een weekje kamperen in de Rocky Mountains. Ze hebben er op de mountainbike door de bergen gefietst en met kayaks over de uitgestrekte meren gevaren. "Het weer is hier in de zomer ideaal om te kamperen. In de winter gaan we regelmatig skiën, de bergen zijn anderhalf uur rijden vanaf ons huis."

Boeren gaat makkelijker

Arnette was al een paar keer eerder in Canada geweest, vier jaar geleden ging ze voor het eerst samen met haar man Ewoud op vakantie naar het land dat 242 keer groter is dan Nederland. Die voelde zich gelijk thuis in Canada en zei: "Hier zou ik best wel willen wonen." Zo gezegd, zo gedaan. Een jaar later vertrokken ze samen met hun vier kinderen, om samen een nieuw leven op te bouwen. In Nederland hadden ze, samen met de broer en vader van Arnette, een akkerbouwbedrijf. In Canada zijn ze hard aan het werk met het opzetten van hun eigen akkerbouwbedrijf. Arnette vertelt: "Boeren gaat hier allemaal een stuk makkelijker dan in Nederland, omdat de regelgeving veel soepeler is. En er is veel meer ruimte, één perceel is hier ongeveer 50 hectare." Alle gewassen worden in de zomerperiode beregend, ieder perceel heeft hiervoor een vaste opstelling met een ronddraaiende sproeibuis.

Echte zomers, echte winters

Het weer in de provincie Alberta kan kort worden samengevat: echte zomers en echte winters. "Het is hier in de zomerperiode weken aan een stuk twintig tot dertig graden. Maar door de lagere luchtvochtigheid voelt dat niet benauwd aan. In de winter is het een stuk kouder dan in Nederland. Afgelopen winter gaf onze thermometer -37 graden aan. Af en toe besluit het schoolbestuur om alle scholen in het gebied te sluiten vanwege sneeuwval of stuifsneeuw. Dan zijn de kinderen onverwachts een dagje extra thuis, dat vinden ze wel leuk." Het dichtstbijzijnde dorp heet Taber en is een half uur rijden. In deze plaats doet de familie boodschappen, wordt de kerk bezocht en gaan de kinderen naar school. Onderweg is er een stuk weg van twintig kilometer waar geen enkel huis staat. Toch wonen ze niet echt afgelegen, vinden ze zelf. "We kunnen onze buren links en rechts zien."

Leuker op school

De kinderen gaan naar een christelijke school en worden thuis opgehaald door een schoolbus. Hun moeder vertelt: "De eerste weken vonden ze het wel lastig vanwege de Engelse taal. Maar ze hebben heel snel hun draai gevonden. Ze zeggen nu dat de school hier leuker is dan in Nederland. Een verschil met de Nederlandse scholen is dat de kinderen veel minder worden gepusht. Ze krijgen geen huiswerk mee naar huis en er is niet zoiets als een CITO-toets. Er is in Canada veel meer aandacht voor het sociale aspect. De kinderen worden gekoppeld aan een buddy uit een oudere groep. De duo's gaan iedere week samen lezen en leren zo van elkaar. De kinderen gaan hier sowieso anders met elkaar om dan in Nederland. Het gaat allemaal makkelijker."

Ook in de kerk voelde de familie zich al snel thuis. Het grootste verschil is dat hun nieuwe thuiskerk veel kleiner is dan de Hervormde Kerk in Dirksland. "Er zijn ongeveer honderd mensen die de kerk bezoeken. Maar dat is juist wel fijn, want daardoor ken je iedereen en heb je een band met alle mensen. Wat betreft de liturgie en de inhoud van de preken is het heel erg vergelijkbaar."

Vooral nuchter zijn

Het blijft even stil na de vraag: Wat voor eigenschappen je moet hebben om succesvol te emigreren? Maar na een korte pauze zegt Arnette: "Vooral nuchter zijn, denk ik. Dan komt het wel goed. En voor ons was het erg belangrijk om nieuwe sociale contacten op te bouwen. We vinden het allebei leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Daardoor hebben we nieuwe vrienden gemaakt en een flinke kennissenkring opgebouwd. Dat zorgt ervoor dat je jezelf thuis voelt." Er wonen in het gebied twee broers van Arnette haar moeder, verder woont alle familie in Nederland. "Soms met een verjaardag denk je wel even: het zou leuk zijn als ik er nu bij zou kunnen zijn. Maar wij hebben hiervoor gekozen en voelen ons hier thuis. Met feestdagen zoals kerst spreken we vaak af met goede vrienden, zij zijn hier komen wonen vanuit een ander deel van Canada en hebben geen familie in de buurt. Er wonen hier in de streek trouwens veel Nederlanders, soms al van de derde generatie. Maar we doen niet persé veel samen met andere Nederlanders, want we willen niet een aparte groep vormen."

Toen ze naar Canada vertrokken, bestond het gezin uit twee zoons en twee dochters. Daar is twee maanden geleden baby Lois bij gekomen. Hun oudste zoon was 11 toen ze in Canada aankwamen en is nu dus 14. Deze zomer heeft hij een paar weken bij familie in Nederland gelogeerd. Bij familie Den Boer in huis wordt er meestal Nederlands gepraat, maar hun moeder merkt dat de kinderen onderling steeds vaker Engels praten. Arnette: "We willen wel graag dat ze allemaal ook Nederlands spreken, zodat ze met de familie kunnen praten."

Geen taboe op jagen

Een verschil met Nederland is dat er door veel mensen wordt gejaagd en daar geen taboe op rust. Je mag in Canada vanaf twaalfjarige leeftijd jagen, maar er moet wel eerst een wapenvergunning en jachtakte worden behaald. Hun oudste zoon heeft dit gedaan en schoot afgelopen winter voor het eerst een hert. Hij heeft dit hert zelf geslacht. Hiervoor zijn trouwens wel strenge regels, de overheid beslist na een telling hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden. De rechten om een hert te schieten worden per loting verdeeld.

Meer rust, minder stress

Er is, ondanks de afstand, intensief contact met de familie in Nederland. De ouders van Arnette komen meerdere keren per jaar op bezoek. Om op de hoogte te blijven van het nieuws, kijken ze regelmatig op Nu.nl. Toch missen ze Nederland en Flakkee niet. "Hier is veel meer rust en veel minder stress. Het enige waar we in het begin aan moesten wennen was het eten, dat is anders dan in Nederland." Arnette, nuchter: "Af en toe heb ik best wel zin in een kroket, maar die hebben ze hier niet."

De school vinden de kinderen leuker dan in Nederland.
Afbeelding
Afbeelding
De kinderen op een rij, baby Loïs is twee maanden geleden geboren.
In verband met de droge zomers, staat er een vaste opstelling voor het beregenen van de gewassen.
Afbeelding
De winters zijn echte winters in het gebied waar de familie Den Boer woont.
In de zomer gaat de familie kamperen in de Rocky Mountains.