Eindelijk regen onderweg

Bijzonder nieuws deze week voor burgers, boeren en buitenlui want het gaat serieus regenen! Zelden zagen grote groepen mensen zo uit naar een verlossend regenmoment vanwege de huidige recorddroogte. De depressies gaan zich nadrukkelijker roeren de komende pakweg vijf dagen en leveren soms neerslag. De intense droogte zal hiermee een stukje worden verlicht, maar het enorme neerslagtekort blijft.

Tot vandaag is augustus 2018 maar liefst 5 volle graden te warm verlopen. Er is zicht op belangrijk koeler weer op korte termijn, dus zal het riante thermische overschot wat minder hoog worden. Stel dat deze maand normaal zou gaan verlopen qua temperatuur straks, zou het gemiddelde toch nog op zo'n 3 graden te hoog gaan uitkomen. Dan is de reeks indrukwekkend vanaf maart. Immers april en mei waren 3 graden boven normaal, juni zo'n 2, juli weer 3 en straks zou augustus dus ook 3 te hoog scoren.

Met afstand beleven we dus het warmste jaar ooit en de meest formidabele zomer van de laatste eeuw. Dinsdag was voorlopig de laatste tropische dag in het land en met royaal 37 graden werd op sommige stekken de achtentwintigste dag van de nog lopende hittegolf genoteerd (een absoluut record).

Woensdag overdag is het nog redelijk weer met een bijna zomerse temperatuur op 't pleit. Op donderdag en vrijdag komen de waterdragers, dus er zijn dan serieuze regenperikelen aan zet en is het al aanmerkelijk koeler in Zuidwest-Nederland. Op Flakkee kan flink wat water vallen dezer dagen. De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met zeker prima dagdelen tussendoor, maar dus ook periodiek buien of een regenmoment. De middagtemperatuur komt steeds uit op een aangename 22-25 graden. Tijdens het weekend kunnen nieuwe storingen inclusief waterdragers ons land voornamelijk schampen. Vooral op zondag kan het een hele aardige dag worden. Met een stevige wind en zon wordt het 26 graden.

De wisselvallige augustustrend lijkt dus gezet en een omkeermoment naar wederom zeer warm en droog is eigenlijk nog niet te zien. Een leuk herstel is zeker nog mogelijk tijdens de tweede maandhelft en zelfs een hittegolf zou er nog eens kunnen inzitten. Dat kan in feite tot halverwege september. Maar eerst de regen!