Afbeelding
Foto:

Toegaan tot de troon der genade

Het boek 'Toegaan tot de troon der genade, van Robert Traill' heeft als omslag een afbeelding van de tabernakel met een gedeelte van het voorhangsel. Zo worden Oude en Nieuwe Testament met elkaar verenigd.

De Hogepriester die eenmaal per jaar op de Grote Verzoendag het Heilige der Heilige mocht binnengaan, alleen met bloed. Zo mag de zondaar op een verse en levende weg toegaan tot de troon van Gods genade, omdat de Hogepriester van het nieuwe verbond, de Heere Jezus Christus, eenmaal het heiligdom is binnengegaan en een eeuwige verlossing heeft aangebracht. De zondaren mogen vrijmoedig toegaan tot de troon der genade om barmhartigheid te verkrijgen en genade te vinden om geholpen te worden te bekwamer tijd. Zo treffen we in dit boek dertien preken van Robert Traill met een duidelijke, praktikale verklaring en toepassing van deze rijke tekst uit Hebreeën 4: 16.

Dit lijvige boekwerk is opnieuw uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom en is uitgegeven bij Den Hertog B.V. Houten. Het ISBN nr. is 9.789.033128.844 en de prijs van dit standaardwerk is € 23,90. Wel prijzig, maar de inhoud is het meer dan waard.

Robert Traill werd in mei 1642 geboren in Elie, Schotland. Hij ontving zijn opleiding in Edinburgh en wilde predikant worden. In Engeland en Schotland was het op het kerkelijk erf een moeilijke tijd. Anglicanen en Presbyterianen stonden tegenover elkaar. Presbyteriaanse predikanten werden gevangengenomen en soms vonden enkelen het leven op het schavot.

Kort na 1660 werd Roberts vader verbannen naar Nederland en in 1667 vluchtte Robert zelf naar ons land. Hij heeft enige tijd gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Dat was o.a. bij professor Matthias Nethenus, hij was zelfs zijn assistent. Het getuigenis dat Traill kreeg van Nethenus was bijzonder goed: hij noemde hem een 'vrome, verstandige, geleerde en ijverige jongeman. In de Engelse vluchtelingengemeente van Rotterdam ging Robert Traill regelmatig voor. Twee jaar later, in 1667 keerde hij terug naar Engeland. Verschillende presbyteriaanse gemeente heeft hij gediend. Maar het grootste gedeelte van zijn ambtelijke bediening bracht hij door in Londen als voorganger van een presbyteriaanse gemeente. Tot zijn overlijden in 1716 diende hij deze gemeente.

De dertien preken handelen over Hebreeën 4 vers 16: 'Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden om geholpen te worden ter bekwamer tijd.'

De eerste uitgave van de dertien preken dateert uit 1696. Het is nooit de bedoeling geweest om deze preken te publiceren, maar waren bestemd voor de kansel.

Traill gebruikte weinig aantekeningen, slechts een paar papiertjes en Schriftgedeelten die de hoofdpunten van de leer bevestigden. Hij hield niet van een geleerd betoog, maar duidelijk tot de gemeente gericht. Een paar gemeenteleden schreven zijn woorden op in kortschrift (steno). Bij de behandeling van de tekst geeft Traill stapsgewijs een verklaring en past de woorden eenvoudig en indringend toe. Hij stond uitvoerig stil bij de 'bekwame tijd' waarin de hulp van Gods genade in het bijzonder nodig is: hulp in tijden van verzoeking, verachtering in de genade, tijden van bijzondere genietingen, tijden van het dienen van God, en ook vooral in de tijd van het sterven. Deze prekenserie sluit af met woorden van vermaning en vertroosting.

Het titelblad geeft zowel de tekst weer in onze vertaling, maar daaronder ook naar de Engelse vertaling:

Laat ons daarom met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden om geholpen te worden in een tijd dat dit nodig is.

Hoe zijn de preken ingedeeld? Twee preken over de nodiging van zondaars tot de troon der genade, een aanmoedigingspreek, het wezen van vrijmoedigheid, waarom toegaan? twee preken over barmhartigheid verkrijgen, genade vinden, de hulp van Gods genade, hulp in verzoeking, hulp in tijden van verachtering en van bijzondere genieting, hulp in tijden van aanvechting en dien; hulp in stervenstijd en tenslotte vermaning en vertroosting.

Traill eindigt de laatste preek met de volgende vermaning:

Laat de lofprijzing de harten en monden vervullen, en stralen in het leven allen die in Zijn Naam geloven. Laat Zijn lof heel de bediening van het Evangelie in alle kerken vervullen tot op de dag van de verschijning der heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker Jezus Christus (Titus 2:13)

Laat elke gelovige, ieder die de Heere Jezus Christus in oprechtheid liefheeft, op deze wensen zeggen (en eenieder bij wie dit zo is, zal dat doen): Amen. Zo zij het, zo zal het zijn.

Voor wie de moeite neemt om dit boek aandachtig te lezen, zal ervaren, dat de Heere Zelf die vrijmoedigheid schenkt. Om Christus wil.

Van harte aanbevolen.