Afbeelding
Foto:

Werkverslaving en huisdierhysterie
77 prikkelende columns en een toegift

Vakantietijd is leestijd. Deze keer aandacht voor een vrolijk uitziend boek, dat makkelijk wegleest, maar tegelijkertijd een inhoudsvolle boodschap heeft. De korte verhalen en columns van de hand van schrijfster, spreekster en columniste Annemarie van Heijningen lijken op het eerste gezicht luchtig van aard, maar steeds weer weet Annemarie te verrassen met haar korte stukjes, die het leven in brede zin bij de kop nemen. Ze speelt met taal en geeft haar stukjes prikkelende titels mee, die uitnodigen tot verder lezen. Dieetclubjes en evolutietheorie, seven shades of grey, (g)refomeisje en fysioflarden tot zondagavondgedachten; er komt van alles langs.

De verhalen van Annemarie lezen zoals gezegd als een trein, maar tussen de regels door is te merken dat ze een scherpe observator is met een uitgesproken mening. Mild en scherp tegelijk slaat ze maatschappelijke ontwikkelingen gade, filosofeert ze over kerkelijk leven en eeuwigheid. Nergens ligt het er (te) dik bovenop, maar Annemarie schaamt zich niet om in de strubbelingen van het dagelijks leven te verwijzen naar Degene aan Wie ze zich toevertrouwt in leven en sterven.

Humor en herkenning

Humor is een ander belangrijk kenmerk van het werk van Annemarie. Ze kijkt met een zekere zelfspot naar haar eigen bestaan en weet genadeloos en tegelijkertijd liefdevol de vinger op menig zere plek te leggen. Haar gezin krijgt een plaats in de columns in dit boek, maar ook haar kerk, social media en personen die haar inspireren in het dagelijks leven. Glimlach mee om dagelijkse strubbelingen in de opvoeding, het intermenselijk verkeer en de onvolkomenheden van zeven grijze dagen, waarin ze refereert aan Paulus, die oproept om te blijven roemen en Habakuk, die hamert op het 'nochtans'.

Niet standaard - zo zou je de columns van Annemarie kort kunnen samenvatten. Eerlijk, confronterend en met humor en vaart geschreven. Door zich kwetsbaar op te stellen, weet Annemarie harten te raken en (h)erkenning op te roepen bij haar lezers.

Annemarie van Heijningen (1977) is getrouwd met Michel en moeder van drie kinderen. 'Ben je mooi gezegend mee' bevat een groot aantal columns die de afgelopen vijf jaar eerder in Visie, het omroepblad van de Evangelische Omroep, verschenen en bevat ook een paar toegiften, zoals 'Troongesprekken'- het hoofdstuk dat niet in 'Refomeisje' kwam.

Een boek om cadeau te geven of zelf te (her)lezen en over na te denken.

Eerder schreef Annemarie onder meer 'Getrouwd zijn is de hemel niet', 'Ik kan het niet loslaten' en 'Voor U wil ik de allerbeste dochter zijn'.

'Ben je mooi gezegend mee'
Annemarie van Heijningen-Steenbergen
2018, Ark Media
160 blz., € 12,99
9789033 878138

+ Mooi uitgevoerd in hardcover
+ Scherpe prijs
- Bundeling van merendeel eerder verschenen columns in weekblad Visie (E.O.)