Ingezonden: Oprichten Dorpsraad Sommelsdijk

Omdat ik vernomen heb dat het voor veel mensen lastig is om het geschreven Flakkees te begrijpen, ga ik hierbij verder in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Regelmatig kan dat beschaafd weggelaten worden. Tot in de hoogste regionen. Je hebt er maar één nodig!

Het was weer buitengewoon gezellig vorige week op de markt van 'Sommerdiek'. Veel marktkooplui waren met vakantie en een heleboel mensen hiervandaan zijn 's zomers ook weg. Dus het was rustig op de markt. Hoewel, de kaasboer heeft zijn eigen uit de naad moeten werken. Hij heeft nog een keer een schoon schort aan moeten doen. Zo was hij aan het gooien met van die grote kazen. Hij heeft een machine 'uitgevonden' waarmee je stukken kaas vacuüm kunt trekken. Wat dat precies is, Joost mag het weten. Ik weet wel dat je de kaas dan langer goed kan houden, zeker tot hij weer 'vrom' is. Hij brengt dan weer verse kaas mee.

Dan nog wat leuks. Een jong vrouwtje uit Menheerse, haar moeder is een Sommerdiekse, kwam heel enthousiast bij mij vertellen dat haar vader en moeder ontzettend blij zijn dat er nu eindelijk eens iemand is die de kar trekt om te voorkomen dat de markt weggehaald wordt uit Sommelsdijk. In het verleden zijn er al meerdere pogingen gegaan om de markt te verhuizen. Voor mij geen groter compliment dan dat. (Terwijl ik dit schrijf zit er wat vocht achter mijn ogen. Ik ben ook maar een mens. Rijk gezegend, dat dan weer wel.) Zo'n compliment stimuleert de mens om op de ingeslagen weg voort te gaan. Ik hoop het waar te kunnen maken. Die weg voert langs de Sommelsdijkse Aardappelhandel Piet Lodder Czn. Zie de advertentie elders in deze krant.

Dat was verleden week. Nu volgende week… Nee, dat is dus vandaag, dat Eilanden-Nieuws maakt er eens een zooitje van met de verschijning op woensdag. 's Nachts droom ik ervan, zodat, als ik weer eens wakker word, in de verte een rommelend geluid hoor wegsterven. Zo rommelig in mijn hoofd word ik van dat 'Ellende-Nieuws'. Nou ja, ellende… Mij helpen ze graag!

Het laatste nieuws, dat is dus nieuws voor de mensen die niet op de markt geweest zijn, is dat ik het Sommelsdijkse volkslied bij mij heb of had. Mooi ingelijst met glas en al en het wapen van ons… Het wapen van Sommelsdijk is toch iets van ons allemaal.

Nadere berichten volgen in deze krant. Met dank voor plaatsing.

Hoogachtend,

Piet Lodder
Enkele Ring 43, Sommelsdijk
0187-486852 (tot 21.00 uur)