Met raad en daad

Het ontstaan van postcodes

Al een tijdje vraag ik me af hoe PostNL het geografische gebied van een postcode destijds heeft bepaald. Kunt u me dit vertellen?

Ruim 45 jaar geleden ging de toenmalige PTT op zoek naar een systeem waarmee een code aan alle adressen in Ne­derland gekoppeld kon worden. Een dergelijke code was nodig om het automatisch sorteren mogelijk te maken. De meeste andere Europese landen hadden al lang een postcode­systeem. Je kunt leren van de ervaring van anderen, daarom werden de postcodes van de ver­schillende landen nauwgezet bekeken om het best mo­gelijke systeem eruit te halen. De postcode moest aan een aantal eisen voldoen: hij moest in ieder geval voldoende informatie bevat­ten om voor het sorteerproces van nut te zijn, maar hij mocht ook weer niet te lang worden. Uiteindelijk koos men voor het systeem van vier cijfers en twee letters. Niet alle letters kon men echter gebruiken, de O, l en U zouden verwarring met de 0, J of V kunnen opleveren. Ook combinaties als SA en SS, vanwege de associatie met de oorlog, ging men niet gebruiken. Vervolgens hebben enkele honderden mensen letterlijk alle straten in ons land bezocht om alle woningen op te nemen. Op basis van de verkregen gegevens kon men wijkindelingen maken en kon men de postcode per groep van tien tot twintig huizen bepalen. Na al dit vele werk kon de postcode op 16 februari 1977 ingevoerd worden.

Kruiden invriezen

Hoe kan ik de kruiden uit eigen tuin het beste bewaren, zodat ze lang goed blijven? Ik heb er maar af en toe iets van nodig.

Doe kleine hoeveelheden in de vakjes van enkele ijsblokvormen en vries ze in met wet water. De blokjes kunt in een grote diepvrieszak verpakken. Kleinbladige tuinkruiden kunt u 't beste eerst even met steel en al op een platte schaal of dienblad voorvriezen, waarna u de bevroren blaadjes in de vakjes legt en dan diepvriest op -22°C.

Gekmakende krekels

Al een paar jaar heb ik krekels in huis, ze zitten letterlijk overal. Onze buren hebben ook last van deze lawaaimakertjes. Hoe kan ik voorgoed van ze verlost worden?

De diertjes die u in uw huis aantreft, zijn de zgn. veldkrekels. Dat ze in de ene buurt meer voor komen dan in een andere, heeft te maken met de aanwezigheid van voor hen aantrekkelijk voedsel. Overdag verstoppen de krekels zich, maar 's nachts komen ze te voorschijn en snoepen ze van uw planten. De onwelkome sjirpende muzikanten kunt u vangen door 's avonds voor het slapen gaan een plant met veel groen in het vertrek te zetten waar ze zich bevinden. De krekels zullen gauw de plant opzoeken. Sta op voor het licht wordt en zet in het donker de plant buiten. Houd dan uw ramen dicht of zet horren in de openingen. Als de zon op is, kan de plant weer naar binnen, want dan zijn de krekels intussen terug naar hun soortgenoten.

Klinkers in huis

In onze eetkamer willen we op de vloer straatklinkers leggen. Deze klinkers willen we impregneren. Wat kunnen we daar het beste voor gebruiken?

Het beste middel dat u in dit geval kunt gebruiken is oxanolie. Deze olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het impregneren van betonvloeren, maar is ook goed bruikbaar voor een klinkervloer. U dient enige lagen van deze olie aan te brengen, er ontstaat dan een slijtlaag die goed schoon te houden is.