Wonderlijke zomer

We beleven een mooie en wonderlijke zomer. Elke dag is er weer volop zon, maar het wordt wel erg droog. Voor de boeren wordt er inmiddels gedacht over compensatie. De lange periode van droogte heeft gevolgen voor de oogst. Er valt over de droogte wel het een en ander te zeggen. Laat ik wat dingen noemen.

In de eerste plaats was er de inventieve fruitteler die zijn te kleine pruimen via Facebook aan de man wist te brengen. De supermarkten vonden de pruimen te klein en daardoor was het kennelijk moeilijk om de pruimen kwijt te raken. Multimedia vervult echter in onze wereld een belangrijke functie. Soms zijn er verkeerde zaken die via internet en sociale media worden verspreid. Maar in dit geval was het een mooi voorbeeld van hoe dingen ook goed gebruikt kunnen worden. Meer en meer zullen sociale media van invloed zijn op het gewone leven. Daar is op zichzelf niet zoveel mis mee, als we maar wel bedenken dat er ook belangrijke schaduwzijden aan dit kanaal kleven. Vele, vele jonge mensen hangen uren per dag achter hun smartphone en daar wordt een mens gemiddeld genomen niet beter van.

In de tweede plaats is de opbrengst voor een boer en tuinder afhankelijk van twee factoren. In de eerste plaats natuurlijk het product, maar in de tweede plaats ook de prijs van het product. Onlangs was ik ergens en sprak met iemand die landbouwer is. Op mijn vragen over de oogst kwam een opmerkelijk antwoord. Vorig jaar was er een hele goede oogst, maar de producten brachten niets op. Van arren moede hadden we alles maar weer onder geploegd. Dit jaar was het anders. Inderdaad door de droogte was het een stuk minder, maar de prijzen waren goed tot zeer goed. Dus per saldo was het droge weer niet echt slecht voor de portemonnee van de landbouwer. Zo kunnen dingen wel eens anders liggen dan we aanvankelijk denken. Overigens leven we in een van de beste landen van de wereld. Tekorten aan voedsel zullen zich hier niet snel voordoen. Hooguit moeten we wat meer betalen voor onze aardappelen, kolen, spruiten en kroppen sla. Daar is trouwens niets mis mee, want eigenlijk betalen we te weinig voor de eerste levensbehoeften. Daar zou iets aan moeten gedaan worden. Zodat we weer gaan beseffen dat melk en brood geschonken zaken zijn.

Tenslotte is er ook de klimaatsverandering. Door het droge weer zie je dat mensen daar over nadenken. Ook in de media worden verbanden gelegd. Nu is de klimaatsverandering een zaak met heel veel kanten. Klimaat verandert altijd, dat moeten we in de eerste plaats duidelijk zeggen. Bovendien is het maar de vraag wat de oorzaak is van de klimaatsverandering. Sommigen wijzen op de toename van de CO2 in de lucht. Die toename zou dan vooral het gevolg zijn van onze manier van leven. Dat onze manier van leven te overvloedig is, hoeft denk ik geen betoog. Maar bij klimaatsverandering en toename van CO 2 spelen heel veel factoren. Wie zich een beetje verdiept in de vragen die hier liggen, komt al snel tot het inzicht dat er wel erg gemakkelijk wordt verondersteld dat de klimaatsverandering het gevolg is van de menselijke activiteiten. Het kan best zijn dat er andere zaken een veel belangrijker rol spelen. Het is daarom nog maar zeer de vraag of we met het huidige beleid (bijvoorbeeld minder gas) wel op de goede weg zijn. Klimaat is nu eenmaal een veranderlijk iets. Misschien komt er volgend jaar wel weer, net als vorig jaar, veel regen. Kortom, de huidige droogte heeft mogelijk iets te maken met klimaatsverandering, maar het zijn veel meer elementen die een rol spelen.

Ds. W. Visscher