Afbeelding
Foto:

90-jarige sport vier keer per week: "Je moet bezig blijven''

HERKINGEN - Afgelopen zondag is ze negentig geworden, maar dat zou je niet aan haar zeggen. Ze gaat nog vief voor naar de kuikentafel van haar smaakvol ingerichte huis. "Had u koffie gewild?'' Zowel geestelijk als lichamelijk voelt mevrouw Van Laren zich nog verbazingwekkend fit. Zo gaat ze iedere week maandag, dinsdag en vrijdag naar de gym, terwijl ze op woensdag baantjes trekt in het zwembad.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Nu ben ik ook al vroeg begonnen met zwemmen. Dat moest ik leren van mijn moeder, die zelf doodsbenauwd was voor water. Als die nog maar met haar grote teen het water aanraakte vond ze dat al niks. Mijn vader kon wel zwemmen, die zat bij de marine. Regelmatig gingen mijn broer en ik in Scheveningen zwemmen, wij woonden toen namelijk nog in Den Haag. Het was een uur lopen naar het zwembad in de stad. Maar ja, het openbaar vervoer kostte geld. Zeker op de terugweg vergingen we van de honger, want we kregen geen boterham mee. 'Anders kun je 's middags niet eten', zei mijn moeder altijd. Zo ging dat toen, hè?''

Klimrek

Daarnaast zat Van Laren ook al vroeg op de gym. "Aan de ringen, op het klimrek, ik deed alles.'' Toen ze verhuisden naar Spijkenisse, deed ze daar regelmatig aan conditietraining. Dit bestond uit stukken fietsen en oefenen met halters van verschillende gewichten. Die trainingen werden afgewisseld met verschillende buik- en beenspieroefeningen.

In 1980 verhuisde het echtpaar Van Laren naar het eiland. Ook daar bleef ze sportief bezig. "In een gebouw hier een eindje verderop zat een gymlokaal. Maar toen degene die ons lesgaf een baby kreeg en vertrok, was het moeilijk om een vervanger te vinden. Dus toen hield dat op. Een paar weken later hoorde ik van een kennis in het dorp dat er een nieuwe sportclub van start was gegaan, namelijk Fit4Lady. Dat is inmiddels zo'n negen jaar geleden.''

Warmlopen

"We beginnen de oefensessie bij Fit4Lady meestal met drie minuten warmlopen, waarna we oefeningen op de negen toestellen doen. Dan doen we verschillende kracht- en spieroefeningen.'' Van Laren doet met zichtbaar plezier voor hoe de toestellen werken. "Kijk, dan moet je zo je armen naar buiten duwen.'' Ze lacht even. "Ik doe het zo verschríkkelijk graag.'' Op maandag, dinsdag en vrijdag is ze dan ook 's ochtends in de gym te vinden.

's Woensdags staat er wat anders op het programma, namelijk baantjes trekken. "Alleen doe ik dat niet zoveel meer. Nu trek ik een stuk of dertig baantjes van 25 meter, maar ik heb er vijftig gedaan. "Je wordt toch ouder'', verzucht ze. Hele einden lopen gaat dan ook helaas niet meer door heupproblemen. "Daar moet je rekening mee houden. Je kan het wel eisen van je lichaam, maar als je dan de hele boel overbelast en daarmee nog verder verknoeid…''

Stikgezellig

Niet veel mensen van haar leeftijd zullen nog zoveel (kunnen) doen. Wat is nu het geheim achter de vitaliteit van de 90-jarige sportieveling? "Weet u, ik denk dat je het in twee woorden kunt zeggen: bezig blijven. Je moet niet gaan zitten. Als je daarmee eenmaal mee begint, kom je niet meer overeind. Natuurlijk heb ik er ook niet altijd even veel zin in. Dan denk ik: ik ga maar niet. Of: ik kan vanmiddag toch ook nog? Maar dan zeg ik weer tegen mezelf: zit niet te zeuren, en dan ga ik weer.

Hoewel ze dus afgelopen zondag negentig is geworden, hoopt ze nog jaren mee te gaan. Daarnaast denkt ze ook nog niet aan het opgeven van haar sportieve activiteiten: "Ik zou daar graag nog lang aan meedoen. Op een gegeven moment leer je er steeds meer mensen kennen, waarmee je dan eens gezellig een praatje kan maken. "Stikgezellig joh, op de gym'', besluit ze.