In Rhotia Valley worden kinderen liefdevol opgevangen.
In Rhotia Valley worden kinderen liefdevol opgevangen. Foto:

Vechtsporters zetten zich in voor kinderen in Tanzania

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 september organiseert Joost van 't Veld een vechtsportclinic met wereldkampioen K-1 Ernesto Hoost in sporthal De Gooye in Dirksland. De opbrengst is volledig bestemd voor het project Rhotia Valley in het hart van Tanzania, waar hij graag meer over vertelt.

Goede doel

"In hartje Tanzania, nabij de Ngorongoro krater, heeft een Nederlands artsenechtpaar 11 jaar geleden een prachtig project opgezet voor kinderen in het algemeen, en de weeskinderen aldaar in het bijzonder. De uitgangspunten zijn: Liefdevolle opvang en opvoeding van weeskinderen in het dorp Rhotia. Educatie en een toekomst voor deze weeskinderen. Goed basisonderwijs en schoolvoeding voor alle dorpskinderen. Werkgelegenheid voor de lokale bevolking en een duurzaam en ecologisch verantwoord project. Zo is Rhotia Valley ontstaan, met als doel: het bijdragen aan de ontwikkeling van de bewoners en de (wees)kinderen van het dorp Rhotia op een dusdanige manier dat het hele dorp er bij betrokken is. Nu, 11 jaar later, is dit uitgegroeid tot een prachtig en hartverwarmend project, waar tientallen weeskinderen weer zicht hebben gekregen op een toekomst. Er is medische zorg, voldoende eten (grotendeels zelfvoorzienend), ze volgen onderwijs en leren diverse ambachten. Inmiddels hebben de eerste kinderen het weeshuis verlaten en hebben deze allemaal een vaste baan gevonden."

Joost is instructeur is bij Budokai Senshi, de vechtsport- en Budovereniging van Goeree-Overflakkee. In Tanzania zal hij de kinderen lesgeven in karate en zelfverdediging. Geraakt door het project en de grenzeloze passie, ontstond bij hem al heel snel het idee om daar iets meer mee te doen. Immers, Rhotia Valley draait voor een groot deel op donaties en giften. Daarom besloot hij om geld in te gaan zamelen voor het weeshuis. De actie bestaat uit een bijzondere clinic op 7 september, waarvan de opbrengsten geheel naar Rhotia Valley zouden gaan.

Clinic door wereldkampioen

Ernesto Hoost is een levende legende in de vechtsportwereld. Zo is hij, naast alle andere prestaties en behaalde prijzen in de sport, maar liefst viervoudig wereldkampioen K-1. Momenteel is Ernesto nog altijd actief in de sport en treedt hij nog regelmatig op in binnen- en buitenland. Toen hij hoorde van dit initiatief, was hij direct bereid om hier zijn medewerking aan te verlenen en een training te verzorgen voor vechtsportliefhebbers. Ook sporthal De Gooye in Dirksland aarzelde geen moment en bood direct aan dat er gratis een zaal gebruikt mag worden. Joost: "Een fantastisch gebaar, omdat deze kosten nu ook in de pot konden voor Rhotia Valley." De rest van de kosten wordt gedragen door Budokai Senshi, Studio SparQ en door Zout-Holland (bedrijf van Joost), zodat daadwerkelijk iedere binnengehaalde euro naar Tanzania kan gaan.

Toen het nieuws van de clinic en het achterliggende idee werd verspreid, ging het snel, vertelt de instructeur. "Niet alleen bevriende Dojo's stuurden inschrijvingen, maar ook andere vechtsporters die ervan hoorden, meldden zich aan. Van alle kanten zullen ze deze kant op komen; van Dokkum tot Arnhem, tot Breda en Halsteren, van Zoetermeer tot Oostvoorne en nog vele plekken er tussen. Ook zijn er de nodige sporters geweest die weliswaar die datum verhinderd zijn, maar die het initiatief een dermate warm hart toedragen dat zij wel geld overmaakten voor dit goede doel. Sport verbroedert, zo blijkt maar weer eens.Het belooft een bijzondere avond te worden."

De clinic is op vrijdag 7 september van 19.00-21.00 uur, er zijn bijna geen plekken meer om mee te doen aan de training zelf, maar toeschouwers zijn uiteraard welkom. De entree is 5 euro, uiteraard ook ten behoeve van het goede doel. Aan het einde van de avond wordt het bedrag bekendgemaakt dat is opgehaald voor Rhotia Valley. De cheque biedt Joost aan op 24 oktober in Tanzania aan de artsen Joris en Marise Koch, de drijvende krachten achter het project. Donaties kunnen worden overgemaakt naar rek.nr. NL97INGB0003465151 t.n.v. J.R. van 't Veld, o.v.v. 'Rhotia Valley'.

Joost van 't Veld (rechts) organiseert samen met zijn Sensei Jacques van Roosmalen een vechtsportclinic voor het goede doel.
Wereldkampioen Ernesto Hoos.