Zomer weet van geen ophouden

En de zomer gaat maar door. De eerste pakweg tien dagen van augustus zullen ook goeddeels (hoog)zomers verlopen op de Eilanden. De vraag was alleen even of de temperaturen bescheiden blijven in het traject 22-25 graden tijdens de middagen, of dat een nieuwe golf extreem warme lucht Nederland zou kunnen aandoen? Het Amerikaanse weermodel zinspeelde namelijk op middagmaxima van rond 33 graden op 6-7 augustus.

Een portie Noord-Afrikaanse hitte beweegt zich aan het einde van de week via Spanje en Frankrijk naar het noorden. In Portugal wordt het zinderend met maxima van 46 tot 50 graden! Dat is gevaarlijk heet. De vraag was dus of een deel van die tropenwarmte ook de Benelux zou gaan halen straks? Het Europese weermodel laat namelijk tegelijk met die hitte-opstoot naar het noorden een hogedrukgebied boven de Noordzee ontstaan zodat de allerwarmste lucht ons net niet kan bereiken. In deze optie zou de wind dan uit het relatief minder warme noordnoordoosten kunnen gaan waaien met prima temperaturen overigens tot 26 graden nog. Inmiddels is ook dat Amerikaanse weermodel om naar de relatieve koele variant tijdens met name het weekend.

Hoe dan ook, het weer blijft sowieso zeer zomers en op de meeste dagen schijnt de zon uitbundig. De wind waait doorgaans uit richtingen tussen noord en oost en wordt hoogstens matig. Ideaal recreatief weer is dit zonder meer en natuurlijk perfect strandweer, zeker ook in het weekend. Het water is 22 graden. Als we de temperatuurbalans opmaken van juli zien we dat deze maand toch weer bijna 3 graden te warm was. Aan de unieke reeks zeer warme maanden (april 3 te warm, mei idem, juni 2 te hoog en juli dus bijna 3 graden boven normaal) lijkt ook in augustus geen einde te komen. Het zal niemand verbazen als ook de achtste maand van 2018 tenminste 2 graden boven de gangbare temperatuurnorm zal gaan eindigen. Het gebrek aan ook maar enige neerslag wordt steeds pregnanter en voor de tiende blijft het nagenoeg overal kurkdroog. Wellicht dat regen van betekenis halverwege de maand arriveert. Zodra de stroming een keer resoluut aanlandig wordt, gaan er flinke buien vallen vanaf de Noordzee. Het inmiddels sterk opgewarmde water (tot 22 graden) zal de buienvorming sterk aanmoedigen, het eerst uiteraard in de kustgebieden.