Met raad en daad

De koningin pakken?

Sinds enige tijd bevindt zich een wespennest in een spleet onder mijn dakkapel. In hun vliegroute bevindt zich mijn slaap­kamerraam, dat ik dag en nacht open wil laten staan. Maar regelmatig dwalen wespen af, waardoor je in je slaap door een onverwachte beweging een steek kunt oplopen. Dus raam dicht en weg frisse lucht. Ik weet dat de koningin de bron van alle ellende is. Wat is de beste methode om die leidster uit te schakelen, zodat de wespen vanzelf een andere koningin op een andere locatie zoeken?

Op 2 juni, toen u dit vroeg, was er nog geen wesp te zien. Betreft het soms kleinere cementbijen in die spleet? Of schrijft u over vorig jaar? Bewandel de veiligste weg en waarschuw de gemeente. Raakt u overdag een echt wespennest aan, dan worden zo'n duizend tot straks vijftienhonderd bewoners agressief en zou een groot aantal aan de bestrij­dingspoging ontsnappen, wier steek voor sommige, daarvoor gevoelige mensen, wel eens dodelijk kan zijn. Verwijdering kan beter 's nachts plaatsvinden, want als het donker is kunnen de vliesvleugeligen zich niet oriënteren en niet vliegen. En met een hor in de vensteropeningen komt er geen enkel steekbeest naar binnen. Dan kunt u dag en nacht de ramen open laten staan. Alleen de koningin te pakken krijgen? Dat kan wel als honingbijen 'zwermen' en een ervaren imker een compleet bijenvolk, dat zich aan een uitgevlogen jonge koningin hecht, van een boom kan scheppen. Bij wespen werkt dat niet. Gelukkig beschikken de gemeenten of particuliere bedrijven tegenwoordig over deskundigen die met snel werkende en ook larven dodende insecticiden zelfs lastiger bereikbare wespenkolonies in korte tijd kunnen uitroeien. Tijdige vernietiging is ondertussen van groot belang, want na de zomer gaan ca. 15 bevruchte prinsessen uit elk nest op hun beurt weer eieren leggen en in het voorjaar stichten zij als koninginnen in de naaste omtrek circa 15 nieuwe families. U zou dan met uw buren midden in een wespenplaag komen te wonen.

Hanggeraniums

Al is het nu hartje zomer, toch wil ik u vragen hoe ik het beste mijn hanggeraniums kan laten overwinteren.

Deze pelargoniums (zoals de officiële naam luidt) kunt u gewoon terugsnoeien en binnen op een koele plaats zetten, zodat ze vorstvrij de winter kunnen doorkomen. Voorkom wel uitdroging, maar geef ze verder geen water. Ze mogen wel in 't licht staan. In het voorjaar lopen de stengels vanzelf weer uit en dan kunt u beginnen met normaal water geven. Als in mei de laatste nachtvorst voorbij is, kunt u de pelargoniums weer buiten ophangen.

Houdbaarheid parfum

Hoelang is parfum en eau de toilette houdbaar?

Omdat er geen sprake is van een voedingsmiddel hoeft de houdbaarheidsdatum niet vermeld te worden op de verpakking. De houdbaarheid is afhankelijk van het product zelf, maar u kunt normaal gesproken wel van enige jaren uitgaan, mits goed afgesloten.

Melk of kwark?

Is het waar, dat kwark meer calorieën bevat dan melk?

Per 100 gram levert volle melk 261 kilo-Joules (of 62 kilocalorieen), halfvolle melk 189 kJ (of 45 k-cal) en magere melk 163 kJ (=39 k-cal). Volle kwark biedt u 669 kJ (of 160 k-cal), halfvolle kwark 419 kJ (100 k-cal), en magere kwark 257 kJ (61 k-cal), maar de laatste wordt in de regel met vruchten genuttigd en dan bevat ze 519 kilo-Joules (124 k-cal). Ter vergelijking: in 100 g volle yoghurt meet men 233 kJ (of 56 k-cal), in halfvolle yoghurt. 212 kJ (51 k-cal) en in magere yoghurt 138 kJ (33 k-cal).