Afbeelding
Foto:

Voor het twintigste jaar: Goereese Kunstdagen

GOEDEREEDE – Volgende week – vanaf dinsdag 31 juli - zal het stadje weer het decor vormen voor de Goereese Kunstdagen. De Kunstdagen zijn ondertussen traditioneel want het is deze zomer dat voor het twintigste jaar dat het evenement wordt gehouden. Er is ook deze keer weer een succesvol programma samengesteld door de Goereese Kunststichting.

In het voorwoord van de brochure van de Kunstdagen staat voorzitter Harald Jean Jassoy stil bij de groei, maar ook de veranderingen, die de manifestatie in de afgelopen twee decennia heeft ondergaan.

"Het begon als een eendaags kunstfeestje waarbij boerenwagens werden gebruikt als podium. Op dit podium was er alle ruimte voor improvisatie. Maar al vlug bleek dat een dergelijk evenement strak georganiseerd diende te worden".

De Kunststichting Goedereede organiseert in 2018 voor het 20e jaar de Goereese Kunstdagen. Dit is een lange tijd waarin de oorspronkelijke voorstellingen en verwachtingen, die aan het begin stonden van de Kunstdagen, in zijn geheel toch aan veranderingen onderhevig waren. "Dat viel niet altijd mee, zeker bij de gedenkwaardige kunstdagen waarin wij met de Afrikaanse Djembé groep van het eiland Gorée te maken kregen", herinnert Jassoy zich. Het 'assortiment' heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid, zo is er nog steeds de 'kunst achter de ramen' waarbij inwoners van het centrum van Goedereede hun raam aan de straat beschikbaar stellen voor verschillende kunstuitingen. Verder werden en worden lezingen, concerten en theatervoorstellingen gehouden. Voor de scholen van Goedereede werden workshops georganiseerd. "Dit kon allemaal dankzij de grote bereidheid van het bestuur van de gemeente Goedereede om de kunstdagen actief te steunen. De gemeente presenteerde Goedereede als dé culturele stad van het eiland", aldus Jassoy.

Het is blij dat er voor dit jaar weer een mooi programma is samengesteld. "Het programma is als van oudsher van grote kwaliteit en toegankelijk voor iedereen. De acceptatie van de bevolking blijft groeien en de kwaliteit en de unieke vorm van de kunstdagen is ongeëvenaard op dit eiland. Een groot aantal van de bewoners geeft tenslotte belangeloos voor een tijd een groot deel van hun privacy op ten bate van de kunst en de kunstenaars. Bezoekers uit binnen- en buitenland prijzen de sfeer en het arrangement van de bevolking voor deze vorm van cultuur. Dat maakt ons trots en geeft ons de kracht om elke keer weer de kunstdagen te organiseren". Natuurlijk is een dergelijk evenement niet mogelijk zonder de medewerking van de vele sponsoren. Uiteraard worden ook zij hartelijk dank gezegd.