Zo kiest de gemeente een nieuwe straatnaam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op het eiland wordt er momenteel flink gebouwd in verschillende kernen, dat betekent dat er regelmatig nieuwe straten bij komen. Hoe komt de naamgeving van een nieuwe straat tot stand?

De gemeente is verantwoordelijk voor de naamgeving van nieuwe straten. In het verleden was er een straatnamencommissie. De commissie heeft voor een dorp een lijst met mogelijke namen aangenomen, de meeste namen zijn gebaseerd op de historie. Hieruit kan door de gemeente worden gekozen als er een nieuwe naam moet worden vastgesteld. Vooral in oudere gedeelten van een dorp zijn historische namen op zijn plaats. Daar is vaak ook minder samenhang in de straatnamen. Maar de historische namen zijn niet overal toepasbaar. Als er bijvoorbeeld een nieuwe straat wordt aangelegd in een 'bomenbuurt', wordt er voor een bomennaam gekozen. Op die manier sluit de nieuwe straat aan op de andere straatnamen in de wijk.

De burgemeester en wethouders hebben in 2013 besloten dat nieuwe straatnamen indien mogelijk een link hebben met één van de volgende vier punten. 1. Algemeen bekende en vertrouwde zaken. 2. Overgeleverde veldnamen, plaatsnamen, waterlopen en dergelijke. 3. Personen die langer dan tien jaar geleden overleden zijn. 4. Plaatselijke gebeurtenissen die langer dan tien jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Om dit te verduidelijken een voorbeeld. In Dirksland wordt er langs het Korteweegje een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Het gebiedje heeft van de woningbouwvereniging de naam Kortevliet gekregen, dit sluit aan bij de naam Korteweegje. Logisch gevolg is dat er ook een straat deze naam krijgt toebedeeld. Om samenhang te krijgen, is gekozen om (historische) veldnamen in de polder van Dirksland te zoeken die beginnen met de letter K. Er is dus gekozen voor straatnamen uit de categorie 2. Zo zijn de namen Kortevliet, Kamilleweije en Koetertje vastgesteld.

Nieuwe straatnamen worden op de nieuwspagina's van de gemeente in de huis-aan-huiskranten gepubliceerd. Er kan dan 6 weken lang bezwaar worden gemaakt tegen de betreffende straatnaam.