Voorzichtig en zachtjes wordt gesproken over bouw van een nieuw gemeentehuis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voorafgaand aan het besluit over de Kadernota, was er het moment in de raad dat de politieke partijen hun jaarlijkse algemene beschouwingen konden presenteren. Een terugblik naar de verkiezingsuitslag, de coalitievorming en het gesloten akkoord en het leggen van accenten. Iedere fractie op eigen wijze. Coalitie en oppositie die er de komende tijd, in het eilandelijk belang, zoveel als mogelijk is bij besluiten samen moeten zien uit te komen. Mevrouw Rijerkerk (VVD) gaf het overkoepelende signaal; "Doorgaan op de ingeslagen weg". Hier nog een heel korte opsomming van headlines, waarbij verrassend of niet het onderwerp "Bouw van een nieuw gemeentehuis" voorzichtig gemasseerd voor de toekomst op de gesprekstafel werd gelegd.

Door Jaap Ruizeveld

SGP (Van Dam) was duidelijk over dit punt. Het is kostbaar en risicovol. Laat het rusten. De fractie geeft prioriteit aan een professionele, klantgerichte organisatie met de gewenste cultuur. Op vlak van sociaal domein: zoek de menselijke maat met respect voor juist deze kwetsbare groep. Het ambitieniveau van de gemeente ligt hoog. VCP Middelharnis/Sommelsdijk, het Fort, harmonisatie voetbalaccommodaties, zwembaden en o.a. het verder ontwikkelen van het Diekhuus. Koester dorpsraden, wees zuinig op de zondagsrust, de natuur en het unieke landschap en voer een behoedzaam financieel beleid.

Samenwerken

De Vos (Vitale Kernen) schetste dat het politieke landschap op het eiland is bijgesteld. Er is met de stembusuitslag een meer zuivere afspiegeling van de inwoners ontstaan, waardoor tegenstellingen tussen partijen zullen afnemen. Het vertrouwen in elkaar daar gaat het om. Wij zijn geen voorstander van oppositie en coalitie. Wel dient er een politiek fundament te zijn. Wij zullen onze kritische houding handhaven. Wat krom is, is krom en wat recht is is recht. Gepleit wordt om het bestaande beleid en nieuw beleid te laten aansluiten bij de geactualiseerde beleidskaders in het coalitieakkoord. Gebiedsontwikkeling Oude- en Nieuwe-Tonge oppakken, veroorzaakte overlast compenseren. Laten we op diverse fronten zoeken naar coƶperatieve samenwerking.

Groene gemeente

Mevrouw Both (CDA) stipte aandachtspunten aan: Respijtzorg en de blijverslening, duurzaamheid, actueel nu de hoofdlijnen van het klimaatakkoord zijn bepaald en de gemeenten een grotere rol hierin krijgen en blijf inzetten op een groene gemeente met veel mogelijkheden voor buitenrecreatie en speelplaatsen voor de jeugd. Versterk de recreatie eilandelijk, dus ook naar het midden en oosten van de gemeente. Bereikbaarheid en mobiliteit zijn accenten. Voorkom verpaupering, bouw in de kernen naar behoefte, waarbij voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn en blijven.

Dus doorgaan

Het klonk vele keren. Mevrouw Rijerkerk (VVD) benoemde een beleidsveld en gaf gelijk het advies aan: 'Doorgaan er mee'. Wel een kritische beschouwing, maar verwijzend naar hetgeen in het coalitieakkoord al is opgenomen en dat in deze zittingsperiode dient te worden uitgevoerd. Betrek ondernemers bij het beleid, gaf ze aan. De financiƫn zijn op orde, er komt geen belastingverhoging, behalve trendmatig. Eilandmarketing scoort. Naamsbekendheid is en wordt vergroot. Wel nadruk op accenten rond de bereikbaarheid van het eiland en de veiligheid. Harmonisatie bij de voetbal (sport)clubs. Wens van een wedstrijd (zwem)bad. De ambities zijn er, de insteek is er, dus: Doorgaan er mee.