Bouw plangebied Everdinapolder

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de oordeelvormende fase en daarna leidend tot unanieme besluitvorming, stond het vaststellen van bestemmingsplan Everdinapolder met de nota van zienswijzen op de raadsagenda. Voor dit gebied is een plan opgesteld voor het realiseren van 30 rijwoningen in de midden dure huursector en 16 vrijstaande woningen.

Door Jaap Ruizeveld

Op het ontwerpbestemmingsplan zijn 26 zienswijzen ingediend, in hoofdzaak gericht op de behoefte naar het plan en de landschappelijke inpassing van de dorpsrand. Pipping (ChristenUnie) stelde dat de fractie een sterk voorstander is voor het bouwen in de inbreilocaties en dus het gebruik van agrarische gronden voor woningbouw niet voor staat. In dit plan zijn echter destijds afspraken gemaakt. Een ontwikkeling mogelijk gemaakt na sanering van een varkenshouderij in Oude-Tonge. Dat er weerstand is bij omwonenden is begrijpelijk, vond de raad, maar een vrij zicht op het polderlandschap kan ook in de toekomst niet worden gegarandeerd. PvdA (Grinwis) wees op het belang van het bouwen in de midden dure huursector en Herweijer (SGP) vroeg daarnaast ook aandacht voor de infrastructurele gevolgen van het project.

Woonvisiebeleid

In de toelichtende teksten wordt gesteld dat het bestemmingsplan een juridisch kader biedt voor de ontwikkeling van een bouwplan met woningen voor doelgroepen, passend in het gemeentelijk woonvisiebeleid. In het plan is voldoende ruimte opgenomen voor groen en water. Ook zijn er in het gebied recreatieve routes opgenomen. Het grootste gedeelte van het plangebied aan de rand van Sommelsdijk krijgt een lage woondichtheid. Dit past bij een overgang naar het buitengebied. Estate Invest wordt ontwikkelaar.