Bekijk de Kwade Hoek eens van dichtbij!

De Kwade Hoek is bij velen die van 't eiland komen een begrip. Toch kom ik nog veel Flakkeeënaren tegen die het gebied niet kennen. Ja, de duinen en het strand, die weten ze wel te vinden. Maar het buitendijkse gebied aan de noordkant van Goeree is veel minder bekend.

Zonde eigenlijk, want dit is echt een heel bijzonder gebied. Dit duin- en kweldergebied van 374 ha. is één van de weinige gebieden die bij de aanleg van de Deltawerken buitendijks is blijven liggen. Hier hebben wind en zee vrij spel. Twee elementen die typerend zijn voor Goeree-Overflakkee en die ervoor zorgden dat dit gebied met hoge natuurwaarden is ontstaan.

Natuurmonumenten richt zich met haar natuurbeheer op behoud en ontwikkeling van dit sterk door zee beïnvloedde natuurlijk kustduinlandschap. Onze inzet is beperkt tot de duinvalleien en een deel van de kwelder. Deze kwelder of schor bevindt zich aan de oostkant van de strandvlakte, waar de zee via twee kreken in het gebied kan stromen. Het is een buitendijks gelegen grasland, dat regelmatig bij hoogwater vanuit zee onder water loopt. We maaien de duinvalleien regelmatig en het gemaaide gewas wordt gehooid of op een andere manier afgevoerd. Op deze manier vindt verschraling plaats en omdat we niet bemesten, vermindert het aantal voedingsstoffen in de bodem en daar profiteren juist een aantal bijzondere planten van. Samen met de kreken die hier doorheen lopen, is dit een ideaal broed- en rustgebied voor weidevogels, zoals tureluur en grutto. Jaarlijks broeden tussen de 30 en 40 vogelsoorten op de Kwade Hoek.

Met name de overgangen van zout naar zoet zorgen ervoor dat hier planten voorkomen zoals zeekraal, zeeaster, echt lepelblad, heemst en heelblaadjes. Maar ook vleeskleurige orchis, rietorchis en rode ogentroost zijn niet zeldzaam.

Door de Kwade Hoek kun je heerlijk struinen over verschillende paden. Het ene moment loop je tussen manshoge struiken, het andere moment kijk je uit over een immense strandvlakte. Afgelopen zaterdag liep ik hier met een fotografe en zeven deelnemers te zoeken naar mooie plaatjes voor een fotografieworkshop. De meesten kwamen niet van hier, maar vanuit de Randstad. Op de vraag 'Wat heb je vandaag geleerd?' antwoordde een mevrouw dat ze vooral had 'leren kijken'. Kijken om je heen en je bewust zijn dat zo veel moois zo dichtbij kan zijn. Dat vond ik toch wel de ultieme oneliner van die middag. Dus ben je nog nooit in de Kwade Hoek geweest? Wacht niet langer en kom dit ongerepte gebied van dichtbij bekijken!

Tip: Op zaterdag 28 juli kun je het gebied op een wel heel bijzondere manier bezoeken, namelijk met een Landrover. Ga mee met de Go Wild excursie en laat je verrassen door de duinen van Goeree en de Kwade Hoek. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda.