Oppositiepartij PvdA komt met tien moties bij Kadernota

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met de Kadernota 2019, de algemene beschouwingen van de politieke fracties, vier insprekers en een in de oordeelvormende- en besluitfase overvolle agenda, worstelde de gemeenteraad zich donderdagavond tot 00.00 uur naar het zomerreces.

Door Jaap Ruizeveld

Oppositiepartij PvdA (Eijkenduijn) diende liefst 10 moties in, waarvan er na enige tekstuele aanpassingen en een schorsing 4 werden overgenomen, 1 werd ingetrokken en 5 werden verworpen. De discussie rond de Kadernota, die een voorloper is richting de Begrotingsbehandeling dit najaar, gaf weinig vuurwerk in de politieke beschouwingen.

Wethouder Bruggeman ontraadde de meeste moties. Vanuit de opgestelde items in het coalitieakkoord, wordt op diverse fronten waarover de moties handelden namelijk al ingezet. Daarom zijn gevraagde onderzoeken overbodig. De portefeuillehouder opteerde voor uitvoeringen. Het doen in plaats van onderzoeken die tijd vergen en waarvan een positieve uitkomst onzeker is. De fractie Vitale Kernen gaf duidelijk support aan de insteek van de wethouder boven het indienen door de PvdA van de veelheid aan moties. Eijkenduijn trok de motie over 'Het geheim van Flakkee', om een rapportage op te stellen over de status van drugs- en drankgebruik van jongeren, in. Dit na het college-antwoord dat er een nieuw beleidsplan wordt opgesteld met daarin lokale cijfers. Het project is in werking.

Laaggelettterdheid

Unanieme steun was er voor de PvdA-motie om onderzoek in te stellen naar mogelijkheden om laaggeletterdheid actief te bestrijden. Op het eiland zou het gaan om 3700 personen (8-11 %). Er was een kleine meerderheid om de wethouder te vragen bij de stad Deventer na te gaan hoe daar een proef werkt met bijverdienen in de bijstand. We gaan met dit onderwerp zorgvuldig om, verzekerde Bruggeman. Steun was er voor het verzoek aan het college om te handhaven in situaties waarbij arbeidsmigranten met te veel personen in één huis zouden verblijven. Het college verzekerde dat bij elk signaal daaromtrent direct wordt opgetreden. Tenslotte werd bij het onderwerp armoedebeleid positief ingestemd met een integrale aanpak en het bevorderen van grote toegankelijkheid van voorzieningen voor kinderen. Gestreefd wordt naar een percentage bereik van 80 procent.