Abir Hamzeh
Abir Hamzeh Foto:

Inburgeraars krijgen diploma:

'Mijn Nederlands wordt steeds beter'

MIDDELHARNIS - Op de eerste verdieping van de Technische School hangt een gezellige sfeer. Er zijn ballonnen opgehangen en overal liggen bloemen en boeketten. Er staan lekkere hapjes klaar en het is een gezellig geroezemoes. Bij inburgeringsschool Dahlia krijgen 36 cursisten hun diploma.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

Sommige zijn als analfabeet Nederland binnengekomen, en zijn inmiddels de Nederlandse taal zo machtig dat zij daarvoor een diploma krijgen vanuit Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Coördinator en instructeur Lahbib Bakbachi weet bij iedere cursist wel een smeuïge anekdote of verhaal te vertellen; hij kent zijn pappenheimers. De lach wijkt daarbij niet van zijn gezicht. Trots showt een vrouw haar diploma. Intussen druppelen nog wat cursisten en belangstellenden binnen in het zaaltje. Ze worden uiterst gastvrij onthaald met een hapje en een drankje.

Stippellijntjes

Nadat alle diploma's zijn uitgereikt, worden er nog een paar Nederlandse liedjes gezongen. Maar dat gebeurt niet zonder doel: er moet wel van geleerd worden. Daarom zijn sommige woorden vervangen door stippellijntjes. Boven de tekst staan enkele woorden waaruit gekozen kan worden. Abir Hamzeh staart naar het blad in haar hand. Zij komt uit Syrië en is al bijna vier jaar in Nederland, samen met haar man en twee kinderen. Haar kinderen van 6 en 12 zitten op school en praten volgens haar al goed Nederlands. Haar Nederlands wordt ook al beter.

Zij volgde de inburgeringscursus in een groep met bijna alleen maar mannen. Die begrepen dingen soms eerder dan zij, vertelt ze lachend. "Dan vroeg de juf of iedereen het begreep en alle mannen zeiden ja, terwijl ik het nog niet helemaal begreep en vroeg of ze het nog een keer kon uitleggen.'' Over de docenten is ze in ieder geval heel tevreden, zo legt ze - al zoekend naar woorden - uit. "Ze zijn allemaal heel aardig.'' Ook in Ooltgensplaat (waar ze eerst woonden) waren het leuke mensen, vertelt ze.

Familiesfeer

In een kantoortje naast de zaal, waarin gezellig wordt gezongen en gegeten, gaan directeur Salim Bakbachi en een enthousiaste instructeur er eens goed voor zitten. "Wij helpen de mensen niet alleen met de taal, maar ook met hun weg te vinden in de maatschappij. Er zijn dus aparte lessen in taal én in cultuur. Wat onderscheidend is voor Dahlia is de familiesfeer die er hangt. Dat terwijl er veel verschillende nationaliteiten bij elkaar zijn: er lopen mensen rond uit Syrië, maar ook uit de Filipijnen, Vietnam en Thailand. Heel multicultureel dus.''

Dahlia begeleidt de cursisten tot de examens, die door DUO worden afgenomen. Dat examen bestaat uit zes onderdelen, waaronder lezen, luisteren, spreken en schrijven. Het merendeel daarvan wordt digitaal geoefend. Daarnaast krijgen ze nog een meerkeuzetoets over de Nederlandse maatschappij, gewoonten en gebruiken. Tot slot is ook een onderdeel gericht op oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Zo helpen wij cursisten een porfolio op te stellen met wat ze gedaan hebben, wat ze kunnen, etc. Een soort CV dus. Na de cursus stromen sommige hoger opgeleiden door naar het HBO.''

Analfabeten

"Mensen uit een stabiel land (als Marokko, Turkije, Vietnam) moeten verplicht voordat ze naar Nederland verhuizen al A1-niveau Nederlandse cursus volgen. Dan pas krijgen ze een visum. Eenmaal hier krijgen ze A2 niveau, waarvoor ze bij DUO een lening kunnen aanvragen. Hoe snel ze hun examen halen, hangt af van hun niveau en basiskennis. Hoogopgeleiden doen er gemiddeld drie tot zes maanden over, de middelbaar opgeleiden één jaar tot anderhalf, terwijl de wat lager opgeleiden of analfabeten er ongeveer 600 uur over doen voordat zij examen kunnen doen.

Dahlia is inmiddels uitgegroeid tot de grootste inburgeringsschool op het eiland. "Dat was eerst wel anders. Op 1 april 2016 is het begonnen in een zaaltje van het Diekhuus, met acht tot tien personen. Nu, juli 2018, is het uitgegroeid tot een grotere organisatie die regionaal lesgeeft, maar waarvan de hoofdvestiging nog in Middelharnis gevestigd is. Zo willen we mensen helpen in te burgeren in onze maatschappij en hen een toekomst te geven.''

De geslaagde cursisten