Het LTC-complex aan de Klarebeekweg Ouddorp.
Het LTC-complex aan de Klarebeekweg Ouddorp. Foto:

Jeu de boules is trefpunt voor gezelligheid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bijna iedereen die Zuid-Frankrijk als vakantiebestemming kiest, kent - zeker in de kleinere dorpen - het fenomeen Pétanque, bij ons in Nederland beter bekend als Jeu de boules. Op pleinen, meestal in het centrum van het dorp, beoefenen vooral senioren met grote passie deze volksactiviteit. Ook op hoog niveau koesteren de Fransen deze sport. Gerekend naar het aantal leden, is de Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal de achtste sportbond van het land met 500.000 leden. De sport kent nationale, regionale en internationale competities en kampioenschappen en er zijn professionele spelers die in speciale stadions, boulodrômes, hun vaardigheden tonen.

Door Jaap Ruizeveld

Voor Jeu de boules behoeft men overigens niet naar de mediterrane gebieden af te reizen. Ook op ons eigen eiland wordt met veel plezier deze sport beoefend. In Ouddorp (8 banen) en in Melissant en Middelharnis, beiden 6 banen, kan men zich als lid aanmelden bij clubs die onderdeel uitmaken van een grotere lokale vereniging. In Ouddorp en Melissant is dat respectievelijk bij de LTC (Lawn Tennisclub) in deze badplaats en in Melissant bij TC Melissant. In Middelharnis maakt de Jeu de boulesclub onderdeel uit van korfbalvereniging Good Luck. Los daarvan is er jaarlijks in De Langstraat een grastoernooi op het veldje bij de Keet.

Ouddorp

Voorzitter Willem van der Linde van de Jeu de boules-afdeling LTC Ouddorp heeft zich samen met secretaris Gerard van Rijt en Marius Witte in een schaduwrijk plekje genesteld om leden in te schrijven die op een zonovergoten dinsdagmiddag naar het park Klarebeek zijn gekomen voor een onderlinge wedstrijd. "Wij hebben rond zeventig leden, in leeftijd variërend van 50 tot midden 80, die wekelijks één of meerdere keren hun boules werpen. Op onze acht banen heerst sfeer en gezelligheid. Geen bondscompetitie, wel onderlinge toernooien met de clubs in Melissant en Middelharnis. Wij organiseren jaarlijks het eigen clubkampioenschap en tal van sfeervolle wedstrijden, zoals een Ladies-day", vertelt Van der Linden.

Jaarlijkse topper

Per baan kunnen 4 tot maximaal 6 personen hun boules werpen (doublet of triblet). Spelregels van de NJB-bond zijn leidend. Het but wordt uitgegooid en alle deelnemers werpen hun boules vanuit de cirkels. De duur van een wedstrijd varieert. Heeft een deelnemer als eerste de 13 punten behaald, dan is er een winnaar. Spannend? Jazeker. Regelmatig wordt de meetstok gebruikt om te bekijken welke bal nu het dichtst bij het but ligt. Sportiviteit heerst. Belangstellenden kunnen vanaf het terras alle verrichtingen volgen. Het AH-Badgastentoernooi (vanaf eind deze maand) is een jaarlijkse topper", zegt Van der Linden.

Dat wordt gelijk gespeeld met het tennisevenement. Weet je dat ons toernooi erg populair is? Zo komt er uit Middelharnis jaarlijks een groep spelers met caravans naar een recreatiepark en verblijft daar dan de hele speelweek. Dat is toch leuk? Inschrijven kan nog tot 20/21 juli via tel. 06-21427761. Ieder speelt tenminste drie partijen. En er is een winnaars- en verliezerspoule. Maximaal kunnen er 80 spelers meedoen. Nog een kenmerk van het Jeu de boules? "Het elkaar ontmoeten. Sociale contacten zijn zo belangrijk, zeker bij het ouder worden. Laat jongeren ook eens komen kijken. Je weet niet wat je mist," prijst Van der Linden zijn Jeu de boules in Ouddorp aan.

Melissant

In Melissant wordt gespeeld op zes banen van Jeu de boulesclub 'Les Boules de Chevres' aan de Binnenweg. De naam is een vrije (Franse) interpretatie. Biologisch niet verklaarbaar, maar verwijzend naar de geschiedenis van Melissant als toenmalig genoemd Geitendurp, een grappige naam. Jan Koppelman is contactpersoon en tevens wedstrijdsecretaris voor de Regio. Daarin zijn clubs vertegenwoordigd uit dorpen rond Rotterdam, Hoeksche Waard en Voorne-Putten. In de wintermaanden wordt in Melissant op dinsdag- en zaterdagmiddag gespeeld. In de rest van het jaar op dinsdag- en vrijdagavond. "Een aantal leden van de tennisclub deed in 2006 een voorstel om naast tennis ook een Jeu de Boules afdeling op te richten. Dat werd overgenomen en men begon met een twintigtal deelnemers. Inmiddels staan er 40 leden geregistreerd", vertelt Koppelman.

Ontspannen

"Het is voor ons een gezellig tijdverdrijf. Een ontspannen samenzijn. Het versterkt sociale contacten. Dat past goed op het eiland. Wij zijn wij niet aangesloten bij de landelijke bond waar je met allerlei voorschriften te maken hebt omtrent clubgebouw en noem maar op. Dus wij spelen geen competitie in districtsverband. Organiseren met de eilandclubs elk jaar onderlinge toernooien. Er wordt een eilandkalender opgesteld. Zaterdag 30 juni was ons mixed toernooi. Liefst 52 personen hadden zich hiervoor aangemeld. Dat is echt de top van onze banencapaciteit", vertelt Koppelman. Waar komt de populariteit van het spel vandaan? Ach, vakantiegangers zijn enthousiast als ze bijvoorbeeld in Frankrijk op pleintjes en op campings het balspel beoefenen. Dan wil je dat graag ook in je eigen dorp op het eiland spelen". De Jeu de boules heeft een eigen commissie en een vertegenwoordiger in het bestuur van TC Melissant.

Middelharnis

De afdeling Jeu de boules (Bonne Chance), onderdeel van korfbalvereniging Good Luck in Middelharnis, heeft in Dirk Jansen een enthousiaste promotor. Met verve brengt hij de activiteiten over het voetlicht. Hij vertegenwoordigt als hoofd Jeu de boules de belangen van de afdeling binnen de overkoepelende grote korfbalvereniging Good Luck. "Onze leden komen zeker twee keer in de week naar het zes banen tellende complex aan de Oostplaatseweg. Wij hebben 45 geregistreerde leden. Wij hopen op een uitbreiding met nog 2 banen", zegt Dirk. Er zijn contacten met de gemeente om daarvoor mogelijk medewerking te verkrijgen."Kijk, het gaat bij onze Jeu de boules-activiteiten in de eerste plaats om het onderhouden van sociale contacten. Onze leden zijn senioren. Het is voor hen belangrijk om elkaar te ontmoeten en het spel te spelen. Uiteraard wil een ieder graag winnen, dus gezonde strijd. Het is ook een goede insteek om op gevorderde leeftijd in beweging te zijn en te blijven. Gezelligheid is troef. Na het spelen blijft men nog wel na om onder genot van een 'versnapering' met elkaar te praten. Dat verstevigt een onderlinge band".

Toernooien

Er zijn op ons eiland regelmatig onderlinge ontmoetingen en wedstrijden met de clubs in Melissant en Ouddorp. Zo waren we begin deze maand op het mixed-toernooi in Melissant en gaan met een flinke deputatie jaarlijks naar Ouddorp, om daar een week deel te nemen aan het AH-Badgastentoernooi. De kalender vermeldt dit jaar bij Bonne Chance een mixed-open op 25 augustus; de clubkampioenschappen in de maand september en op 13 oktober een mosseltoernooi. In november/december worden een snert- en een glühweinevenement georganiseerd. De sfeer is ontspannen. Prima. Jeu de boules is een uiterst zinvolle tijdsbesteding, vindt Dirk Jansen.

Mix-toernooi aan Binnenweg Melissant.
Ook de bestuursleden in Ouddorp  mengen zich in de strijd.
De Jeu de boulers van Bonne Chance Middelharnis.