Het Grevelingenmeer vanuit de lucht. Foto's: Wim van Vossen
Het Grevelingenmeer vanuit de lucht. Foto's: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

'Drone met camera is mooie aanvulling op mijn werk'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een bewolkte, maar warme zomeravond op Goeree-Overflakkee. Gezellig op een terrasje, buiten bij het eigen huis of gewoon in het dorp of de polder. In de lucht gebrom. Niet van een vliegtuig dat de laatste kilometers aflegt naar Rotterdam The Haque Airport of de daling al inzet naar Schiphol Amsterdam. Nee, bijna ieder kent inmiddels het sonore zoemende geluid. Het is van een drone die dichtbij het luchtruim doorklieft. Soms net boven een laag hangend wolkendek. Of op nauwelijks honderd meter hoogte.

Door Jaap Ruizeveld

Evenals het mobieltje en social media niet meer weg te denken zijn uit het levenspatroon van jongeren en senioren, zo lijkt de laatste jaren de opmars van de drone niet te stoppen. Waren voorheen de kosten voor aanschaf van het op afstand bestuurbare luchtvaartuigje nog torenhoog, nu zijn er voor particulieren aanbiedingen die tot enkele tientjes beperkt blijven. Voor de betere drone moet wel duizend of meer euro worden neergeteld.

Impact

De drone. In het Groot woordenboek van de Nederlandse taal (Van Dale) slechts beschreven in een korte verklaring: "Een op afstand bestuurd vliegtuigje". Maar deze drone heeft, naast een louter verklarende tekst, ook impact op het dagelijks leven. Het Reformatorisch Dagblad besteedde recent nog enkele pagina's aan het fenomeen onder de titel "Blik van boven". Een drone met camera, bestuurd door particulieren die geen certificaat bezitten, kan enerzijds gezien worden als gluren over de schutting. Anderzijds kunnen er, bij overtreding van bijvoorbeeld hoogtevoorschriften, zeer gevaarlijke situaties ontstaan. De luchtvaart maakt zich hierover - na een aantal incidenten - duidelijk zorgen. Meer duidelijkheid in regelgeving en controles zijn bij particulier (de consument) gebruik van de drone daarom niet uit te sluiten.

Nieuwe loot

Mogelijkheden bij het gebruik van een drone met camera zijn spannend. Het biedt, gericht op een beperkte oppervlakte/ruimte directe mooie beelden. Bijvoorbeeld bij een sportevenement, een straatfestiviteit of voor een privé-activiteit. Zomaar een willekeurige opsomming. In dit artikel willen wij het accent leggen op de beroepsmatige, zakelijke kant van het gebruik van drones. Aan de hand van een gesprek met beroepsfotograaf Wim van Vossen (43) uit Dirksland. Na een gedegen cursus in Almere legde hij daar succesvol een examen af, waarmee hij zich in mei certificeerde voor het gebruik van een drone met camera. Een interessante nieuwe loot aan zijn werkzaamheden. Op het eiland is Wim bekend door zijn foto's en videografie in de agrarische sector, LTO, voor het vastgoed, voor bedrijven, overheid en kranten, zoals Eilanden-Nieuws.

Stukje historie

Van Vossen leverde in de negentiger jaren van de vorige eeuw een foto van een brandweeractiviteit in bij de toenmalige hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws Aart Grinwis. Wim was ter plaatse van de calamiteit. Maakte foto's en liet die snel ontwikkelen. Zo ging dat nog in die tijd. Hij stopte de foto's in een envelop en bezorgde ze thuis bij Grinwis in Middelharnis. Het werd het begin van blijvende contacten met onze krant. Mede door mond op mond reclame kon een eilandelijk netwerk worden opgebouwd. Fotografie werd van hobby zijn beroep. Zijn eerder onderhoudswerk voor de technische dienst (elektronica) en zijn wiskundelessen op de Prins Mauritsschool waren met de groeiende fotojob niet te combineren. Hij moest een keuze maken en besloot als professioneel fotograaf een eigen bedrijf te starten.

Wat wel en niet

Met zijn drone (gewicht 1.4 kg) met camera - en in het bezit van certificaten en hanterend alle voorgeschreven regels - zijn en blijven er veel items die Wim als beroepsfotograaf en -videograaf in acht moet nemen. Het voorafgaande traject begon na zijn genoemde cursus en het verkrijgen van het Certification of Completion for ROC-light. De registratie, het bewijs van inschrijven, het PH-nummer op de drone en het regelen van de verzekering. Vervolgens de vergunningaanvraag bij het ministerie en dan wachten op de beschikking van dit ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die 16 mei werd ontvangen. Dan kan je met jouw drone aan de slag. Als je de regels in acht neemt, zegt Wim. Er gelden geboden en er zijn verboden. De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter. Stedelijk gebied (aaneengesloten bebouwing), is verboden. Je mag ook niet boven grote groepen mensen vliegen. Voor hulpdiensten gelden er ontheffingen.

Veiligheid

Je moet je drone bij de vlucht kunnen blijven zien. Dat is begrijpelijk. Want vliegen met drones kan gevaarlijk zijn. De afstand van piloot tot de drone mag maximaal 100 meter zijn. En over gevaar gesproken: er zijn landelijk incidenten gemeld dat consumenten hun drones naar een hoogte van één kilometer of hoger stuurden. Dat is onverantwoord en ongeoorloofd, gaf recent ook de luchtvaartsector aan. "Bij een opdracht ga ik voor safe. Hanteer veiligheid. Ik controleer of het toestel luchtwaardig is. Werkt alles? Zijn de accu's goed geladen? Kort samengevat: je plant het hele gebeuren. Je let op of er een vliegtuig of helikopter in de lucht is. Zo ja, dan wacht ik. Je weet dat de drone altijd ondergeschikt is aan het vliegverkeer. Je houdt je ook strikt aan de beperkingen. Geen drone met camera boven havens, dorpskernen en bedrijvenlocaties. In het kader van Natura 2000 zijn er ook beperkingen. Zonder ontheffing mag er - bijvoorbeeld - niet boven de Slikken van Flakkee worden gevlogen. Dat er toch in genoemde gebieden dronefilmpjes worden gemaakt, dat is mij bekend. Ik doe dat niet. Als een overheid of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer van genoemde gebieden een opname wil hebben, dan kan dat alleen met een ontheffing op zak van de opdrachtgever". Desgevraagd zegt Wim van Vossen: "De drone is een heel mooie aanvulling op mijn werk".

Wim van Vossen in actie met zijn drone op Noordzeestrand Brouwersdam.
Drone opname van het Havenkanaal van Dirksland bij Het Sas.