Stille armoede, ook in onze regio

Steeds meer mensen moesten aankloppen bij maatschappelijk werk, ouderen- of jeugdzorg, sociale uitkeringen of kregen ondersteuning vanuit de kerk. En steeds vaker bleken kinderen de dupe te worden van deze stille ramp. Drie maaltijden op een dag is bij sommige gezinnen zelfs eerder een uitzondering dan regelmaat.

Natuurlijk zijn er vangnetten op financieel gebied d.m.v. allerlei toeslagen en zijn er bijdragen t.b.v. schoolkosten en sport en cultuur. De drempel is voor sommige gezinnen echter erg hoog om hier gebruik van te maken. De invloed die dit thuis heeft, tussen hun veilige vier muren, ziet men niet.

Door armoede raken veel gezinnen in isolement. Ze kunnen niet mee participeren in de samenleving. Vaak ontstaan er veel spanningen en er is veel stress, doordat er schulden ontstaan met soms echtscheidingen tot gevolg. Wat natuurlijk weer zijn weerslag heeft op de kinderen.

Met de vakantietijd in het vooruitzicht, is het voor veel kinderen moeilijk om te zien dat vriendjes en vriendinnetjes lekker op vakantie gaan, terwijl zij thuis moeten blijven. De kinderen waar normaal mee gespeeld wordt, zijn dan vaak niet thuis. Eenzaamheid en verveling slaan toe.

Voor mensen die dit jaar geen geld hebben om op vakantie te gaan, heeft Stichting Buurtcampings meer dan 20 locaties in Nederland omgetoverd tot vakantiecampings. Op deze campings is iedereen welkom en leren mensen van alle leeftijden en achtergronden elkaar kennen. Er is plaats voor betalende gasten, vrijwilligers en mensen die om financiƫle redenen anders niet op vakantie kunnen. De buurtcampings worden georganiseerd door buurtbewoners en ondersteund door stichting 'de Buurtcamping'. Het doel van de campings is om de groeiende kloven in de samenleving te overbruggen en buurtbewoners bij elkaar te brengen. Iedereen is gelijk en iedereen heeft het recht om te kunnen genieten tijdens de vakanties. Voor meer informatie, kijk op www.buurtcamping.nl.

Zowel kinderen als ouders praten niet graag over hun problemen, omdat ze zich er ongemakkelijk over voelen of zich er zelfs voor schamen. Hulp vragen of aannemen is vaak niet gemakkelijk. Omdat de school en/of andere instanties vaak niet op de hoogte zijn, komt hulp niet op gang. En hoeft er bij veel van deze gezinnen maar weinig te gebeuren of de boel loopt helemaal vast en de problemen worden vaak vele malen groter.

Ook in uw omgeving zijn er mensen die deze strijd strijden. Je zult het niet van hen horen, maar meestal is er wel een sein waardoor je dit merkt. Sluit niet uw ogen, maar steek uw hand eens uit. Deel je kennis of menselijkheid. Vroegtijdig signaleren of helpen kan het verschil maken. En niet voor even, maar voor de rest van iemands leven.

Geschreven door: Nicole Gierman

Bronvermelding: stichting Buurtcamping

In blauw kader i.p.v. standaardtekst.

Vanaf deze week houden we bij Mi Mekaore ook vakantie. In september gaan de deuren weer open en bent u weer van harte welkom in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg in Dirksland.