Afbeelding
Foto:

Videocontact met leerlingen in India is inspiratiebron voor sponsorloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Armoede en ongelijkheid zijn voor veel leerlingen een ver-van-mijn-bed-show. Begrijpelijk, want meestal komen ze alleen met het thema in aanraking via lessen, voorlichting of media. Dat kan anders, dachten ze op de Prins Maurits. "We brengen leerlingen uit twee werelden met elkaar in contact'."

Aan het woord is coördinator Internationalisering, dhr. Klippel. "Je wilt als school je leerlingen het maximale bieden. Dat kan het beste door een project waarin veel leeraspecten samenvallen. Onderwijs in een realistische context, uitdagend, internationaal en ook nog eens leuk en leerzaam: dat was de uitdaging die we zijn aangegaan". Leerlingen uit vwo 3 konden intekenen voor de ICIN-module (International Class India and The Netherlands). Meetings vonden plaats in een Engelstalige, digitale ClassRoom. Tien Nederlandse leerlingen werden gekoppeld aan tien leeftijdsgenoten, leerlingen van de VEDA-school in Chilakaluripet, India. Acht weken lang hadden ze een uur per week video-contact, één op één. "Het had iets weg van een callcenter, maar oogde veel levendiger. Je zag de emotie op de gezichten van de leerlingen. Schitterend!"

Organisatie

Gelijk tijdens de eerste meeting ontstond een klik tussen de Indiase en Nederlandse leerlingen. Hoewel ze met elkaar in gesprek zouden gaan over thema's als water, kunst en vervuiling, bestond een groot gedeelte uit social-talks. Veel aspecten van het dagelijks leven bleken zo totaal anders; niet alleen door de cultuurverschillen, maar vooral door de welvaartsverschillen. Daarom kwamen de leerlingen uit vwo 3 al snel met het initiatief om iets te willen doen voor de leeftijdsgenoten met wie ze hadden gesproken. "Ineens praat je dan met een leeftijdgenoot die 's morgens vanuit een sloppenwijk naar school komt en daar na schooltijd weer terug naar toe gaat. Echt bizar! We wilden echt iets doen, maar wat?" aldus een van de leerlingen. Het plan ontstond om een sponsorloop te houden voor de VEDA-school. Er vonden gesprekken plaats met stichting RRDF, die als mediator kan fungeren om de geldstroom tussen beide scholen te beheren. Een belangrijke reden om te kiezen voor deze stichting is dat ze hun belofte "100% van uw gift naar India" waarmaken. "Heel transparant en motiverend".

Activiteit

Toen duidelijk werd dat de leerlingen een sponsorloop zouden gaan houden, gingen ze nog een versnelling hoger. Er werden activiteiten opgetuigd, routes uitgezet, sponsoren gezocht, een filmpje opgenomen in India, leerlingen bezochten een benefietavond belegd door RRDF. Zodoende kwamen ze in contact met andere donateurs van RRDF. Op 22 juni liepen driehonderd leerlingen die zich hadden laten sponsoren het bedrag van exact 6.000 euro bij elkaar. In overleg met RRDF hebben de vwo-leerlingen gekozen voor het project Clever Kids van RRDF. Daarbij worden arme, getalenteerde leerlingen uit sloppenwijken gestimuleerd door te leren op de VEDA-school. "Omgerekend kunnen we een hele klas leerlingen aan onderwijs helpen. Voor hen hebben we het gedaan. Zij hebben toch recht op dezelfde kansen als wij?" Dhr. De Blok nam de cheque namens RRDF in ontvangst. Zijn reactie? "Echt super, hartverwarmend. Namens de Clever Kids: hartelijk dank!"

Meer informatie staat op https://www.rrdf.nl/csgpm.