Afbeelding
Foto:

Leven in de polder (14)

'Wij zijn blij met zoet water uit het Haringvliet'

Teler Arjen Bevelander legt uit: "Het klimaat verandert langzaam en daardoor veranderen ook de seizoenen. Het weer wordt grilliger. Als het regent, valt er meer water in één keer en ook droge periodes duren langer. Daardoor is het belangrijk om over voldoende zoet water te beschikken om de groente te beregenen. Het water dat wij gebruiken is afkomstig uit het Haringvliet. Zonder dit water zouden wij geen groente, kruiden, bloembollen en andere gewassen meer kunnen telen op het eiland."

Het beregenen lijkt simpel, maar ook voor die werkzaamheden zijn 'groene vingers' onmisbaar. De groenteteler geeft uitleg: "Als er overdag wordt beregend, kan het water als een spiegel werken, waardoor het felle zonlicht wordt weerkaatst en de planten 'verbranden'. Ook belangrijk is de hoeveelheid water die wordt gegeven. Het is beter om iedere vijf dagen 15 millimeter te geven dan in een keer 25 millimeter, het heeft geen zin om meer water te geven dan de grond vast kan houden. Het verschilt per gewas hoeveel water er wordt vastgehouden, dus daarom is kennis van de verschillende gewassen belangrijk."

Het water geven kan door middel van een waterkanon, of een buis met een sprinklersysteem. Het buizensysteem is duurder en vergt meer inspanning, maar heeft als voordeel dat het water egaal wordt verdeeld. Een waterkanon wordt beïnvloed door de wind, waardoor er op de ene plaats meer water komt dan op de ander. Al met al is het hard werken voor de agrariërs op het eiland om ervoor te zorgen dat er ondanks de droogte straks weer volop aardappels en groente in de schappen liggen.

Afbeelding
Afbeelding