Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Leren programmeren maakt Westhoek-leerlingen enthousiast

Vervolg van de voorpagina.

STELLENDAM - Het ene groepje – er waren er in totaal zes – had het beter voor elkaar dan het andere, maar in alle gevallen verplaatsten de apparaten zich over het parcours. Soms was een duwtje met de hand nodig om de robot de goede richting op te loodsen of niet van de tafel te laten vallen.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Een jury bekeek de verrichtingen nauwkeurig en stelde later ook vragen aan de groepjes. Vonden jullie het leuk? Waarom hebben jullie de robot zo gemaakt zoals hij is geworden? Hebben jullie goed samengewerkt en geen onenigheid gehad? Het antwoord op de eerste vraag was in ieder geval steeds bevestigend.

Plastic soup

Naast het bouwen en programmeren van de robot, beoordeelde de jury nog een onderdeel: de ideeën die de groepjes hadden ontwikkeld om de plastic soup in zeeën en andere wateren op te ruimen. De leerlingen presenteerden de meest ingenieuze robots en apparaten om dit actuele probleem op te lossen, tot en met een robothaai die plastic lossnijdt en opeet.

Aan het eind van de afsluitende middag bij Wetec maakte de jury de uitslag bekend. Na het uitreiken van de bekers en certificaten – en het maken van een groepsfoto – stapte het jonge, enthousiaste gezelschap weer op de fiets richting Ouddorp.

Leren programmeren is een initiatief van de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO) en een aantal bedrijven op Goeree-Overflakkee: Wetec, Westhoeve Potatoes, TBP, COAS en Adviesgroep De Vogel. De lessen Scratch en Lego Mindstorms zijn ontwikkeld en gegeven door Freek de Vreede van Technieksucces.

De leerlingen op obs De Westhoek waren de eerste deelnemers aan het lesprogramma. Na de pilot volgt een evaluatie en is het de bedoeling om leren programmeren mogelijk te maken op alle basisscholen op Goeree-Overflakkee (groepen 7 en 8). Zo maken de scholieren in een vroeg stadium kennis met techniek en met bedrijven in de regio die actief zijn op het gebied van techniek. Ook met oog op de grote behoefte aan technisch personeel in de nabije toekomst. Met andere woorden: jong geleerd…

<kader> Programmeerkamp

In de zomervakantie houdt Technieksucces twee programmeerkampen: van 16 tot en met 20 juli en van 13 tot en met 17 augustus. In vijf dagen leren de deelnemers (10 tot en met 14 jaar) de beginselen van Scratch en Lego Mindstorms. Meer informatie en aanmelden: www.technieksucces.nl.