Op deze archieffoto opent burgemeester Van Es het onderkomen voor de Tennisvereniging. Dit was in april 1970.
Op deze archieffoto opent burgemeester Van Es het onderkomen voor de Tennisvereniging. Dit was in april 1970. Foto:

TV Menheerse bestaat 50 jaar
"Een kakclub werd het genoemd"

MIDDELHARNIS - "Een kakclub werd Tennisvereniging Menheerse genoemd ten tijde van de oprichting", zegt Marijke van Amerongen, tennislid van het eerste uur. "En eerlijk gezegd was dat het destijds ook wel. Vooral dokters en advocaten tennisten. Het was echt een gesloten eliteclubje."

In de jaren '60 was er zelfs een ballotagecommissie. Je werd voorgedragen en als je niet voldeed, werd je afgewezen. "Je moest een bepaalde status hebben, een timmerman werd niet geaccepteerd," licht Lau Almekinders (79 jaar) toe. Hoe anders is dat nu. Marijke van Amerongen en Lau Almekinders waren vanaf de oprichting bij TV Menheerse betrokken en hebben de tennissport in de afgelopen vijftig jaar zien veranderen.
In 1968 kwam een aantal enthousiaste mensen, waaronder Marijke van Amerongen, op het idee een tennisvereniging op te richten. Het heeft enige tijd geduurd voordat de gemeente akkoord was, vooral in verband met de zondagrust. Afgesproken werd dat de vereniging er alleen mocht komen als er niet op zondag getennist zou worden en als er een groenvoorziening werd aangebracht 'teneinde de spelers aan het oog van de voorbijgangers te onttrekken', zoals destijds door de gemeenteraad verwoord. "Dat was omdat de dames in korte tennisrokjes liepen. Dat mochten voorbijgangers niet zien", lacht Marijke.

De oprichters gingen akkoord en al snel kon de eerste bal geslagen worden. Er werden twee tennisbanen aangelegd en een houten keetje diende als clubhuis. Een douche ontbrak: "Wanneer we competitiewedstrijden speelden, lieten we onze tegenstanders na afloop bij ons thuis douchen", zegt Marijke. In 1970 mocht er toch op zondag getennist worden, maar wanneer de kerk aan ging, moesten tennisspelers het racket neerleggen en van de baan af.
Nog geen acht jaar na de oprichting groeide het ledenaantal zo hard, dat er al snel werd uitgebreid naar zes tennisbanen. Niet lang daarna was er zelfs een ledenstop, de vereniging schoot door de 400 leden. Het imago van 'eliteclub' vervaagde ook langzaam. Al snel werden alle lagen van de bevolking lid. Dit had vooral te maken met het feit dat het economisch beter ging.
Marijke merkt op dat er toch wel veel veranderd is de afgelopen vijftig jaar in het tennis. "Vroeger moest je het juiste gedrag tonen op de baan, als je met je racket gooide of je zei een lelijk woord, werd je direct geschorst en streng toegesproken bij de voorzitter thuis. Hoewel je je tegenwoordig nog steeds 'normaal' dient te gedragen op de baan, is het niet meer zo strikt als toen."
Ook werd je de baan af gestuurd als je niet in gepaste, witte tenniskleding verscheen. Dat is tegenwoordig heel anders. "Je ziet alle kleuren voorbijkomen op de baan, ik vind het alleen maar leuk en de kleding is nog steeds wel gepast. Vroeger was er niet eens tenniskleding te koop in de buurt, er was nog geen sportzaak. Wanneer we wedstrijden 'aan de overkant' speelden, doken we een sportzaak in en kwamen we altijd wel met nieuwe tenniskleding terug", zegt Marijke. Ook tennisrackets werden in Den Haag ingekocht door de tennisleraar, waardoor vrijwel ieder lid met hetzelfde racket speelde.
"Mooie, gezellige tennistijden," blikt Lau terug. "Er was een actief verenigingsleven, iedereen was bereid te helpen en er werden diverse toernooien georganiseerd." Een toernooi wat altijd veel bekijks trok op het eiland, was het kampioenschap van Flakkee. "Ja, dat was een hoogtepunt, iedereen kende elkaar en kwam kijken. Om de beurt moest een Flakkeese tennisvereniging het finaleweekend organiseren. Jammer dat dit toernooi er niet meer is", zegt Lau.
Lau Almekinders en Marijke van Amerongen hebben de afgelopen vijftig jaar veel betekend voor de vereniging. Deze actieve leden stonden bijvoorbeeld aan de wieg van diverse toernooien, zoals de Dubbelvisie, het Veteranentoernooi en het Open Toernooi, die nu nog steeds georganiseerd worden. En of ze nog steeds tennissen? "Ja zeker, met veel plezier", zegt Lau. "Tennis is een van de weinige sporten die je van kinds af aan tot op hoge leeftijd kunt beoefenen." "Zolang we nog kunnen, gaan we door", vult Marijke aan.

Op zaterdag 7 juli 2018 viert TV Menheerse het 50-jarig bestaan. Tussen 16.00 en 19.00 uur zijn alle leden en oud-leden van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje op de vereniging. O.a. in verband met de nieuwe privacywet, is het niet mogelijk om alle oud-leden een persoonlijke uitnodiging te versturen.