Wie is de Grootste?

Het roept bij mij in herinnering hoe Enver Hoxha van Albanië zich erop beroemde dat Albanië in de vorige eeuw het meest atheïstische land in Europa was. En hoe ging het in Roemenië dan?

Ik herinner mij dat we in augustus 1989 een vrachtje Bijbels in het geheim hadden afgeleverd. Daarna reden we tot 2.30 uur in de morgen ver bij de plaats vandaan, om op veilige afstand in 'onze' camper te overnachten. Het was aan de oever van een rivier. Die morgen kwam een jonge man op zijn motor aangereden. Even bonkte mijn hart. "Is dit iemand van de geheime politie?" Hij bleek een jeugdleider te zijn van een dorpje aan de rivier. We kregen een warme ontmoeting. Ik vroeg hem: "Gaat dit land ook nog open voor het Evangelie?" Hij schudde zijn hoofd. Onmogelijk. Ik sloeg de Bijbel open bij Ps. 99:1: "De Heere regeert, dat de volken beven." Weer schudde hij zijn hoofd. Onmogelijk! We namen afscheid van elkaar. December dat jaar viel de grote leider Ceausescu.

Ineens schoot het door me heen: "Kon ik nu die jeugdleider nog eens ontmoeten." Onmogelijk! Geen adres, geen naam, niets. In april 1990 reisden we weer die kant op. Ik zei tegen mijn vrouw: "We gaan gewoon weer naar die rivier en ik ga in dat dorpje rondlopen." Nutteloos!

We reden van de verharde weg af naar het riviertje. Dwaas die je bent, zo'n man vindt je toch nooit meer. Ik keek in mijn spiegel, net voor we stopten. Ik zag een motor aan komen. Nee, dát kan niet! Daar kwam hij, wild zwaaiend met zijn Bijbel. Hij stopte, en sloeg zijn Bijbel open bij Ps. 99:1. Samen stonden we met tranen in de ogen. Het is tóch waar: "De HEERE regeert." Hij neigt de harten van koningen als waterbeken. Er is hoop voor Noord-Korea, ook nog voor de VS, want daar is net zo goed genoeg mis. Alleen God maakt harten zacht en teder. Hij heeft het laatste woord, omdat Hij de Eerste is. Ik zie genoeg om te leven van de verwondering.