Marijke Douw en Sander Bierkens van Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden.
Marijke Douw en Sander Bierkens van Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden. Foto:

Langer zelfstandig blijven met hulp van Home Instead

MIDDELHARNIS – Vóór de officiële opening op zaterdag 23 juni waren de eerste aanvragen al binnen bij Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden. Een duidelijk teken dat er ook op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten behoefte is aan ondersteuning en begeleiding thuis. Ondersteuning en begeleiding die erop gericht is om zo lang mogelijk veilig en vitaal zelfstandig te kunnen blijven wonen, ook als het moeilijker wordt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden, dat gevestigd is in de Voorstraat te Middelharnis, is een initiatief van Marijke Douw en Sander Bierkens. "Home Instead is in 1994 gestart in de Verenigde Staten doordat de bedenkers grootmoeder graag in de thuisomgeving met ondersteuning wilden laten wonen, en is nu te vinden in veertien landen. Sinds 2012 ook in Nederland. Inmiddels zijn er 24 vestigingen in ons land. Wij zijn nummer 22", vertellen ze enkele dagen vóór de officiële start van de nieuwe vestiging.

Thuis

De explosieve groei van Home Instead is volgens Marijke Douw en Sander Bierkens te verklaren uit het concept waarmee de serviceorganisatie aan de weg timmert. "Home Instead biedt ondersteuning en begeleiding aan senioren in de thuissituatie. Dat is geen medische zorg. Wij geven geen medicijnen en doen niet aan wondverzorging, want wij zijn geen wijkzorg. Home Instead is een aanvulling op de wijkzorg en zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, waar je herinneringen liggen."

Aan wat voor ondersteuning en begeleiding moeten we dan denken? Dat kan van alles zijn, afhankelijk van de behoeften en wensen. Van het bereiden van maaltijden en het doen van boodschappen tot licht huishoudelijk werk en hulp bij de administratie. Van het helpen bij het opstaan en naar bed gaan tot wassen en douchen. En van samen een deel van de dag doorbrengen tot het begeleiden naar afspraken.

Regie

"Het gaat vaak om de dingen die onderdeel zijn van ieders leven, zoals samen tv kijken of een kopje koffie drinken. Even met elkaar praten. Of ervoor zorgen dat het dag-en-nachtritme terugkomt, bijvoorbeeld door de gordijnen open te doen", aldus Marijke Douw en Sander Bierkens. "Heel belangrijk is dat de klant de regie heeft en houdt. Wil die 's morgens na het opstaan eerst een kopje thee, een boterham en daarna onder de douche, dan gebeurt het ook zo. Dus niet: u gaat nu onder de douche… Wil de klant om tien uur naar bed, dan zorgen we daarvoor. We kijken altijd wat de klant nog zelf kan met onze ondersteuning. Zo bevorderen we de zelfredzaamheid."

Voor de ondersteuning en begeleiding thuis heeft Home Instead CAREGivers geworven en opgeleid. De relatie tussen CAREGiver en klant staat centraal, want het uitgangspunt van Home Instead is dat de klant altijd dezelfde persoon over de vloer krijgt. En dat kan een lange periode zijn, tot de laatste levensfase.

Mantelzorg

Home Instead stapt in het gat waar de wijkzorg vaak te weinig tijd voor heeft – de niet-medische ondersteuning en begeleiding – en waar de mantelzorg niet toereikend is. Dat laatste omdat de kinderen ver weg wonen of geen tijd hebben, omdat de mantelzorger te zwaar belast is of omdat er helemaal geen mantelzorg is.

Klanten zijn doorgaans ouderen, bijvoorbeeld met beginnende dementie, maar Home Instead kan ook iets betekenen voor anderen die het zelfstandig niet redden. Denk aan mensen met Parkinson, MS of ALS. Voor iedereen die Home Instead inschakelt is vergoeding van de kosten voor ondersteuning en begeleiding mogelijk, bijvoorbeeld uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Langdurige Zorg of de Zorgverzekeringswet.

Marijke Douw en Sander Bierkens zijn ervan overtuigd dat Home Instead zal aanslaan op de Zuid-Hollandse eilanden. De eerste aanvragen zijn er al. Bovendien hebben ze andere vestigingen als voorbeeld, zoals de vestiging in Rotterdam die in drie jaar tijd een enorme groei doormaakte. "Je kunt zó veel doen en betekenen…"