2. Na het drogen op het land wordt het gras in een kiepwagen geladen.
2. Na het drogen op het land wordt het gras in een kiepwagen geladen. Foto:

Leven in de polder (13)

Gras vormt de basis van het rantsoen

De eerste rondes (snedes) dat het gras in het voorjaar wordt gemaaid zijn de beste van het hele jaar. Dat gras vormt de basis van het rantsoen voor de melkkoeien. Boer Wibo vertelt: "Het voorjaar begon nat dit jaar en daarom konden we eigenlijk niet op het land komen met onze machines. De afgelopen weken was het juist weer heel droog en dan is het lastig om het grasland te bemesten, want er is dan een groot risico dat het gras 'verbrand'. We voegen dan extra water toe om de meststoffen te verdunnen."

"We maaien ieder jaar ongeveer 5 keer, tussen het maaien door krijgt het gras 4 รก 5 weken om te groeien. We geven het grasland voor elke maaibeurt drijfmest uit onze eigen koeienstal en kunstmest. Dit is belangrijk om een goede opbrengst te behalen. Na het maaien is het belangrijk dat het gras goed droog is voor het wordt opgeslagen in de silo, daarnaast moet je ervoor zorgen dat het gras luchtdicht wordt afgesloten, zodat het gezond en lekker blijft voor de koeien."

Op dit moment lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. Na de eerste keer maaien in het voorjaar mochten ze naar buiten, als het in de herfst koud en nat wordt gaan de dames weer de stal in. Ook in de zomerperiode zijn de koeien 's nachts regelmatig in de stal te vinden, dan krijgen ze extra voer voor een optimaal rantsoen. Er komt veel kijken bij het zorgen voor een gezonde koe.

3. Het kuilgras wordt in de silo samengeperst met de shovel en daarna luchtdicht verpakt met plastic.
1. De eerste stap van het inkuilen is het gras maaien.