Restauratiesubsidie voor parochiekerk Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Voor restauratie van de parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Oude-Tonge in de Nieuwstraat is 257.870 euro beschikbaar gesteld door het Rijk. Dat maakte minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) deze week bekend.

Door Kees van Rixoort

De minister trekt dit jaar in totaal 34 miljoen euro extra uit voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor de restauratie van mobiele erfgoederen.

Van Engelshoven: "Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers."

De parochiekerk in Oude-Tonge staat in een rijtje van 27 geselecteerde monumenten. Er is ook subsidie voor bijvoorbeeld de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda, de Domkerk in Utrecht en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray, maar ook voor kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld.

Voor de projecten staat een tegemoetkoming klaar van 70 procent van de totale restauratiekosten. De andere 30 procent komt voor rekening van de eigenaar. Een aanvraag voor restauratie van de kerk in Oude-Tonge is in voorbereiding.