Voor zwementie kan men nog zwemmaatjes gebruiken. Foto: Curamare
Voor zwementie kan men nog zwemmaatjes gebruiken. Foto: Curamare Foto:

Zwementie is zeer geslaagd initiatief

Vervolg van de voorpagina.

Carla Kool, welzijnscoach en projectbegeleidster, en Els de Bruin, dagbestedingscoach bij CuraMare, zijn vanaf het begin betrokken bij het project Zwementie. "Eigenlijk moet je het zien om het te geloven", vertelt Carla.

Door Mirjam Terhoeve

"Mensen die vergeten zijn hoe ze moeten zwemmen, of die nooit gezwommen hebben, komen in het water en leven weer helemaal op. Door het zwemmen wordt de bloedtoevoer gestimuleerd, waardoor ze weer helder van geest zijn en door de gewichtloosheid in het water zie je ze ook helemaal ontspannen. Voor veel van deze mensen was het niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan en dat terwijl het zo heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Bij sommige mensen zie je dat effect meteen, bij anderen komt het na enkele weken. Maar eigenlijk kun je wel stellen, dat het voor alle deelnemers heel goed werkt. De cliƫnten worden begeleid door een familielid of mantelzorger en ook die beamen dat het zwemmen zeer positief werkt, soms zelfs nog dagenlang. Bovendien draagt het bij aan de versterking van de band die ze met elkaar hebben".

Persoonlijke begeleiding

"Het is de bedoeling dat de deelnemers dus met een eigen begeleider komen, die ze helpt bij het omkleden, bij het te water gaan en tijdens het vervoer", vult Els de Bruin aan. "Samen kunnen ze gebruik maken van een busje dat ze naar het zwembad brengt. Voor iedere locatie is er een vast zwemuurtje ingepland in De Meerpaal. De bodem van dit zwembad is in hoogte verstelbaar, waardoor het voor de mensen zeer makkelijk te betreden is. Ze kunnen op deze manier eenvoudig het zwembad inlopen of er met de rolstoel in worden gereden. Mensen die niet goed kunnen lopen of zitten, kunnen gebruik maken van de speciale bad brancard. Eenmaal het in het water krijgt men persoonlijke begeleiding van een professionele bewegingsagoog van de Stichting Zuidwester. Bij ons zijn alle mensen met dementie welkom, ongeacht de gradatie waarin men verkeert. Dus ook mensen die nog thuis wonen kunnen informeren wat de mogelijkheden zijn. Verder speelt incontinentie geen rol, want daarvoor hebben wij goede materialen ter beschikking".

Ontspanning

De bewegingsagogen van Zuidwester, Ilvia Witte, Sabine de Jonge en Arjan van Gurp, zijn eveneens erg positief over het project. "De samenwerking met CuraMare is erg goed. Wij staan overigens altijd open voor samenwerking met andere doelgroepen. Bij het zwemmen kijken we eerst heel goed wat de mensen zelf nog kunnen. Het belangrijkste is dat ze ontspannen zijn. Bij sommigen werkt dat al door enkel oogcontact, anderen hebben meer begeleiding nodig. Ons streven is dan ook om maximaal zes patiƫnten tegelijk in het zwembad te hebben, zodat we iedereen voldoende aandacht kunnen geven. Zoals al aangegeven, is het erg mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen in het water. Sommigen zijn de zwembewegingen misschien vergeten, maar niet verleerd, en als je dat dan weer terug kan halen. Dat is toch prachtig?"
De financiering van het project komt uit het potje Waardigheid en Trots, wat in 2015 door de regering werd gepresenteerd om de kwaliteit van leven voor mensen met langdurige zorg te verbeteren. Stichtingen en organisaties kunnen hierop een beroep doen, mits ze een goed plan hebben.

Zwemmaatjes gezocht

Het plan zwementie voldoet dus ruim aan de eisen. De betrokkenen van CuraMare en Zuidwester hopen dan ook dat nog meer mensen mee komen doen. "Helaas heeft niet iedereen een familielid of mantelzorger om mee te nemen", weten Carla en Els, "en daarom hopen we dat er mensen zijn die zich willen aanmelden als zwemmaatje. Uit en thuis is men zo'n drie uurtjes bezig. De werkzaamheden bestaan uit hulp bij het omkleden en begeleiding in het water. Het is handig als men minimaal een keer per maand beschikbaar is en vooral is het belangrijk dat men geduldig is en affiniteit heeft met ouderen. We zoeken zwemmaatjes voor alle locaties van CuraMare op Goeree-Overflakkee."
Wie meer wil weten over het project of zich aan wil melden als zwemmaatje, kan contact opnemen met Els de Bruin via e.debruin@curamare.nl of 0187-488300.