Ingezonden:

Bomenkap

Herhaaldelijk wordt mij gevraagd: "Waarom heb je in het broedseizoen al die bomen laten kappen?" Antwoord: wij wonen nog wel aan de Groeneweg, maar het is niet meer ons eigendom. We hebben dan ook geen inspraak meer in hetgeen er is gebeurd. Zo ook niet in het kappen van bomen.
Volgens de gemeente zou er een schouw hebben plaatsgevonden, die aantoonde dat er geen nesten in de bomen aanwezig waren. Ik denk dat het diezelfde ambtenaar is die als eens eerder met een verkeerde bril op pad is geweest.
Ik betwijfel overigens of die schouw heeft plaatsgevonden en waar vandaan. Achter het bureau of op locatie? In welke periode? Januari of februari? Ik weet het niet. Ik weet wel dat er bomen zijn omgezaagd en in de bomen c.q. heggen, nesten van merels, spreeuwen, wilde- en tortelduiven, ekster en in de stam van de boom een nest van een specht. Verder kraaien en nestjes van kleine vogeltjes.
Ik heb informatie ingewonnen over het kappen van bomen in de broedtijd van vogels. De antwoorden waren unaniem: in de broedtijd geen bomen rooien! Van gevaar voor de omgeving was geen sprake. Er was dan ook niemand die begrip kon opbrengen voor wat hier is gebeurd. De faunawet voor wat vogels betreft is zowel door de opdrachtgevers als gemeente met de voeten getreden. Het kan toch niet zo zijn dat de verantwoordelijken ongestraft blijven? Hier is in ieder geval een taak weggelegd voor de verantwoordelijke wethouder.
Ik vertel u niets nieuws als ik u in herinnering breng hoe de aanleg van nieuwe wegen werd stilgelegd vanwege twee dassen (dieren). Poelen werden niet uitgediept vanwege twee brulkikkers en de sloop van een fabriekshal werd stilgelegd omdat er krekels en vleermuizen waren ontdekt. Hoe wrang is het dan dat er weer loofbomen met nesten zijn omgezaagd.
Ik hoop met deze ingezonden brief duidelijkheid te hebben verschaft.

Jan Nijsse
Nieuwe-Tonge