Ingestuurd: Blij met Buurtzorg

Een maand of twee geleden werd ik ontslagen uit het Maasstad Ziekenhuis. Uitbehandeld en ik viel vanaf dat ogenblik in handen van de palliatieve zorg. Nog voordat ik het ziekenhuis had verlaten, kreeg ik de mededeling dat ik bij thuiskomst kon rekenen op de komst van een medewerkster van Buurtzorg Middelharnis. 't Drong amper tot me door: Buurtzorg…? Was dat een vereniging van vrijwilligers bij ons in de woonwijk die op verzoek de ramen kwam lappen, aardappels kwam schillen en meer van dat soort huishoudelijke karweitjes zou opknappen? Werkelijk; ik had geen idee.

De maandag erop, na thuiskomst uit het ziekenhuis, stond er een medewerkster van Buurtzorg voor de deur. Mijn vrouw en ik waren enigszins overrompeld. Er stond een vriendelijke, opgewekte medewerkster van Buurtzorg, die na binnenkomst keurig netjes ging uitleggen wat Hannie en ik in de komende tijd van Buurtzorg konden verwachten. Nee, geen huishoudelijke klusjes, gelukkig maar, want daar was Hannie zelf uitstekend toe in staat. Maar ik had zelf nog wat verzorging nodig nadat ik uit het Maasstad Ziekenhuis werd ontslagen. De radioloog had een interne drain in het lichaam geplaatst. De wond er omheen moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt, evenals de drain. Buurtzorgmedewerksters zijn gediplomeerde verpleegkundigen, die niet onderdoen voor de collega's in het ziekenhuis. In een mum van tijd hadden Hannie en ik een prima band opgebouwd met Buurtzorg. In een situatie zoals de onze, kunnen emoties soms hoog oplopen. De wijze waarop de Buurtzorgverpleegkundigen, ik noem ze ook wel de 'blauwe pareltjes', met ons omgingen en geruststelden, verdient niets dan lof. Een voorbeeld is als de drain overliep, na een telefoontje naar Buurtzorg stonden ze binnen tien minuten aan mijn bed. Dat is sneller dan in het ziekenhuis.

De medewerkers van Buurtzorg staan 24 uur per dag, zeven dagen lang per week, voor mij klaar. Als er aanleiding toe is, nemen ze direct contact op met de huisarts en bij afwezigheid van de huisarts nemen ze in geval van nood direct contact op met het Maasstad Ziekenhuis. De huisarts wordt dan op een later en een daartoe geschikt moment uitvoerig ingelicht. Nogmaals, er is veel kritiek op de gezondheidszorg in Nederland, maar ik moet absoluut de loftrompet afsteken voor mijn huisarts en de mensen van Buurtzorg.

En dan te bedenken dat de gedachte ooit bij me opkwam dat de blauwe brigade er uitsluitend was om aardappels te schillen en ramen te lappen. Wat zijn Hannie en ik enorm gelukkig met een organisatie zoals Buurtzorg en niet te vergeten een bewogen huisarts, die zich samen met Buurtzorg als een team opstelt en ons in deze moeilijke fase van ons leven op een werkelijk fantastische wijze begeleidt. Een grote blauwe pluim op jullie hoed, dat is het minste wat jullie verdienen!

Arie Lagerwerf, Middelharnis

Noot van de redactie: De brief is ingekort in verband met de beschikbare ruimte.